Lübnan Ve İsrail Askeri Yetkilileri UNIFIL Üssünde Buluştu

UNIFIL Komutanı Beary:'Uzun süredir devam eden sorunlara çözüm bulmak için tarafların bir araya gelmesi gerekiyor. Tek taraflı kararlar ve uygulamalar, sınır güvenliğini tehdit ediyor'

Birleşmiş Milletler Lübnan Barış Gücü'nün (UNIFIL) Lübnan'ın güney sınırında bulunan askeri üssünde bir araya gelen Lübnan ve İsrail ordu yetkilileri, 'sınır ihlalleri, Mavi Hat, Şeba Çiftlikleri ve barış gücünün görevlerini' görüştü.

UNIFIL'den yapılan yazılı açıklamada, ülkenin güneyindeki Sur kentine bağlı Nakura ilçesinde yer alan askeri üste UNIFIL Komutanı Tümgeneral Michael Beary başkanlığında dün gerçekleşen toplantıda, 'hava ve kara sınır ihlalleri, Mavi Hat'tın durumu, Şeba Çiftlikleri ve UNIFIL'in görevlerini yerine getirmesi' gibi konuların ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, UNIFIL Komutanı Beary'nin sınırdaki gerginliği azaltmak ve güvenliği artırmak için bu toplantıların önemli bir fırsat olduğunu belirttiği kaydedildi.

Lübnan ve İsrail'e 'irtibat ve koordinasyon konusunda UNIFIL'den faydalanmaları' çağrısı yapan Beary'in, 'Uzun süredir devam eden sorunlara çözüm bulmak için tarafların bir araya gelmesi gerekiyor. Tek taraflı kararlar ve uygulamalar, sınır güvenliğini tehdit ediyor.' ifadelerini kullandığı aktarıldı.

Lübnan ile İsrail arasında 2006'da yaşanan savaşın ardından, iki ülke askeri yetkilileri UNIFIL gözetiminde düzenli olarak bir araya gelerek güncel meseleler hakkında görüşmeler yapıyor.

- İsrail-Lübnan sınırı

Halihazırda İsrail ile Lübnan arasında mayınlı bölge yer alıyor. Mayınlı bölgenin İsrail tarafında elektrikli telleri ile çeşitli gözetleme ve istihbarat sistemleri bulunurken, Lübnan tarafında ise sınır hattını sadece eski dikenli teller koruyor.

Sınırın Lübnan tarafında güvenliği Lübnan ordusuyla birlikte Hizbullah militanları sağlarken, öte tarafta İsrail ordusuna ait gözetleme merkezleri sınır güvenliğini sağlıyor. 'Mavi Hat' olarak isimlendirilen ara bölgede ise UNIFIL'e ait üsler ve devriye araçları bulunuyor.

Mavi Hat, 2000 yılında, İsrail'in Lübnan'ın güneyinden çekilmesi sırasında BM nezdinde belirlenen sınırı ifade ediyor. Lübnan, bu hattın Şeba Çiftlikleri'nin yer aldığı bölgede 'uluslararası sınır anlaşmalarına uymadığı' gerekçesiyle itirazını sürdürüyor.

İsrail'in, son günlerde Lübnan sınırında güvenlik önlemlerini artırmak amacıyla iş makineleriyle yaptığı çalışmalar, 20 Nisan'da yerel ve uluslararası basın tarafından görüntülenmişti.

İsrail'e ait iş makinelerinin sınır boyunca açtığı yeni yollar ve sınırın farklı bölgelerinde yeni hazırlanan toprak yığınları dikkati çekmişti.

- Lübnan'daki barış gücü

BM Güvenlik Konseyi'nin 19 Mart 1978 tarihli 425 ve 426 sayılı kararlarına göre kurulan UNIFIL, Lübnan'daki İsrail güçlerinin çekilmesinin onaylanması, uluslararası barış, güvenlik ve Lübnan hükumetinin bölgedeki otoritesinin yeniden sağlanması amacıyla görevine başlamıştı.

11 Ağustos 2006 tarihli BMGK'nın 1701 sayılı kararına göre görev kapsamına 'düşmanlıkların durdurulması, Lübnan'ın güneyindeki Lübnan silahlı kuvvetlerine eşlik ve destek olmak, sınırların güvenliğinin artırılmasında Lübnan güvenlik güçlerine yardımcı olmak' gibi maddeler de ilave edilmişti. 2006'daki İsrail-Lübnan savaşının ardından ülkedeki asker sayısı artırılan UNIFIL'in bünyesinde 1 Haziran 2017 itibariyle 40 farklı ülken 10 bin 583 asker görev yapıyor.

BMGK, Ağustos 2016'da düzenlediği toplantıda, UNIFIL'in görev süresinin 31 Ağustos 2017'ye kadar uzatılmasını oy birliğiyle kabul etmişti.

Kaynak: AA