İstihdam İçin Türkiye'yi İki Kez Dolaştılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla başlatılan 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' programı kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanları, 6 ayda Türkiye'yi iki kez dolaşarak ilgili kesimlerin katılımıyla toplantı gerçekleştirdi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yıldırımhan: 'Son yayımlanan işsizlik verileri, yaklaşık 1,7 civarında gerileme olduğunu gösteriyor. Bu bize, yapılan çalışmanın doğru olduğunu gösteriyor' 'Türkiye'nin büyüme hızı bize çok büyük bir umut veriyor. İnşallah bu yıl içerisinde hem büyüme hızımızla hem istihdam artışıyla büyük bir başarı ortaya koyacağımızı ümit ediyorum' 'Yıl sonuna kadar 2 milyon hedefine ulaşmayı hedefliyoruz, ulaştığımızda da oturup yeni planlamalar yapacağız'

TUĞBA YARDIMCI - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başlatılan 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' programı kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanları, yaklaşık 6 ayda Türkiye'yi iki kez dolaşarak ilgili kesimlerin katılımlarıyla toplantılar gerçekleştirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı sonrası 5 Ocak 2017'de başlatılan istihdam seferberliğinin tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

Milli istihdam seferberliği çerçevesinde ilk günden itibaren yoğun bir çalışma temposuna girdiklerini belirten Yıldırımhan, aralarında üst düzey yönetici ve uzmanların yer aldığı 12 ekip oluşturulduğunu ifade etti.

Ekiplerin, tüm illeri ziyaret ettiğini anlatan Yıldırımhan, ticaret, sanayi ve meslek odaları temsilcilerinin ve üyelerinin yanı sıra serbest mali müşavirler ve diğer ilgililerin katıldığı toplantılar organize edildiğini vurguladı.

Yıldırımhan, gelinen süreçte ekiplerin Türkiye'yi iki kez dolaştığına dikkati çekerek, bu çalışmanın da seferberliğin başarıya ulaşması noktasında önemli rol oynadığını dile getirdi.

- 'Mücadele, başarıyla sonuçlanacak'

İstihdam seferberliğinde gelinen noktanın kendilerini sevindirdiğini belirten Yıldırımhan, şöyle devam etti:

'Yaklaşık 1 milyon 200 bin insanımızın istihdama katıldığını görüyoruz. Bunun içerisinde Toplum Yararına Proje dediğimiz İŞKUR'dan faydalanan, artı istihdamdan ve iş başı eğitimden faydalanan insanlarımız var. Son yayımlanan işsizlik verileri, yaklaşık 1,7 civarında gerileme olduğunu gösteriyor. Bu bize, yapılan çalışmanın doğru olduğunu gösteriyor. Sayın Bakan'ımızın bu konuda yıl sonu için ortaya koyduğu hedef, tek haneli rakamlara düşmektir. Bu, sadece bizim gayretlerimizle ortaya koyacağımız bir şey değil. İşverenlerimiz ve iş arayanlarımızla birlikte ortaya koyacağımız bir sonuçtur.'

Yıldırımhan, işverenlerle bir araya geldiklerinde ortaya çıkan temel sorunların 'iş beğenmeme' ve 'vasıfsızlık' olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Organize sanayi bölgelerindeki işverenlerimiz istisnasız 'Eleman arıyoruz ve bulamıyoruz.' diyor. Diğer taraftan iş arayan insanlarımız maalesef bu bölgelerdeki istihdam alanlarına yönelmiyor. Bu durum bizim için bir handikap. Sorunu çözmek için yoğun şekilde çalışıyoruz, ümitsiz değiliz ve bu mücadeleyi Allah'ın izniyle işverenlerle birlikte el ele vererek aşacağız. Devletimizin ortaya koyduğu bütün teşvikler neticesinde inşallah bu mücadele başarıyla sonuçlanacak.'

İstihdam çalışmalarının iş sağlığı ve güvenliği ile eğitim ayağının da bulunduğunu belirten Yıldırımhan, 'Artık sadece Ankara'da oturup düşünen, karar veren bir anlayışla hareket etmiyoruz. İşverenimizin, iş arayanımızın ayağına giderek hem eğitim hem de diğer çalışmalar noktasında gayret ortaya koyuyoruz.' dedi.

-'Türkiye'nin büyüme hızı bize çok büyük bir umut veriyor'

Yıldırımhan, işsizlikle mücadelede çok olumlu noktalara ulaşacaklarına inandığını aktararak, 'Türkiye'nin büyüme hızı bize çok büyük bir umut veriyor. İnşallah bu yıl içerisinde hem büyüme hızımızla hem istihdam artışıyla büyük bir başarı ortaya koyacağımızı ümit ediyorum.' ifadelerini kullandı.

İş başı eğitimi kapsamındaki kişilerin ücretlerinin İŞKUR tarafından ödendiğini anımsatan Yıldırımhan, şu değerlendirmede bulundu:

'Üç aylık süre içinde işveren o kişiyi kendi işi konusunda eğitiyor, işe adapte ediyor ve sonra artı istihdama katıyor. Artı istihdamdan sonra da sigorta primlerini biz ödüyoruz. Bu önemli bir teşvik ve yıl sonuna kadar devam edecek. Ondan sonraki süreçlerde de inşallah yeni çalışmalarla yine işverenimizin yanında olmayı planlıyoruz. Bu konuda bakanlığımız çok büyük bir gayret, özveri ortaya koyuyor. Elindeki imkanların hepsini seferber ediyor. Hem bürokratik imkanlarını sunuyor hem mevzuat anlamında yapılması gereken düzenlemeleri gerçekleştiriyor hem de elindeki finansal imkanları işverenimizin, iş arayanımızın emrine sunuyor.'

Yıldırımhan, 2 milyon insana sağlayacakları teşvikin karşılığının yaklaşık 12 milyar lira olduğuna işaret ederek, yıl sonuna kadar 2 milyon hedefine ulaşmayı hedeflediklerini, ulaştıklarında da oturup yeni planlamalar yapacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA