'İngiltere Merkez Bankasının Faiz Artırımına Gitmesi Gerekebilir'

BoE Başekonomisti Haldane, bu yılın ikinci yarısında bankanın politika faizini artırması yönünde oy kullanabileceğini açıkladı.

LONDRA – İngiltere Merkez Bankasının (BoE) Başekonomisti Andy Haldane, bu yılın ikinci yarısında bankanın politika faizini artırması gerekebileceğini açıkladı.

İngiltere’nin kuzeyindeki Bradford şehrinde düzenlenen bir toplantıya katılan Haldane, bu yılın ikinci yarısında İngiltere Merkez Bankasının politika faizini artırması yönünde oy kullanabileceğini açıkladı.

Haldane, bankanın politika faizini yüzde 0,25 seviyesinde bırakarak, artırmakta geç kalması halinde ileride daha sert bir faiz artışına gitmek zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.

Haldane, “Verilerin yolunda gitmesi halinde, geçen yıl ağustos ayında uygulamaya sokulan bazı teşviklerin bu yılın ikinci yarısında kademeli olarak geri çekilmesi uygun olabilir” ifadesini kullandı.

Kraliçe 2. Elizabeth’in İngiliz parlamentosunda yaptığı açılış konuşmasının ardından ABD doları karşısında değer kazanarak 1,26 seviyesinin üzerine çıkan İngiliz sterlini, Haldene’in açıklamalarının ardından 1,26’nın üzerini gördü.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney ise dün politika faiz oranının artırılması için aceleci davranmayacağının işaretini vermişti.

Carney, İngiliz ekonomisinde halen Avrupa Birliğinden çıkış süreci (Brexit) nedeniyle bazı zayıflıkların olduğuna işaret ederek ekonominin Brexit müzakerelerine nasıl karşılık verdiğini görmek istediğini belirtmişti.

Bankanın önümüzdeki dönemde parasal politikasına ilişkin olarak Carney, “Şu anda henüz ayarlamanın zamanı değil. Önümüzdeki aylarda, tüketimdeki artışın zayıflamasının boyutunu, talepteki diğer içerenleri görmek istiyorum. Gelirler güçleniyor mu? Daha genel anlamda ekonomi Brexit müzakerelerinin gerçekliğine, daha sıkı finansal şartlara nasıl tepki veriyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Geçen hafta İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu çoğunluk oyu ile para politikası faizinin tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,25 seviyesinde tutulmasına karar vermişti.

PPK üyelerinden üçü ise faizin 0,25 baz puan artırılması yönünde oy kullanmıştı.

Kaynak: AA