Çanakkale'de 2 Bin Levrek Yavrusu Denize Bırakıldı

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Acer:'Bütün dünya denizlerinde olduğu gibi Türkiye'nin kıyısının olduğu denizlerde de balık stoklarının azalması, tehlikeye girmesi gibi bir sorun var. Bunun farkına varılması gerekiyor. Balıkçılarımızın ve bütün vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını sağlamak gerekiyor'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin (ÇOMÜ) kuruluşunun 25. yıl etkinlikleri kapsamında Dardanos Yerleşkesi'ndeki Deniz Canlıları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yetiştirilen 2 bin levrek yavrusu törenle denize bırakıldı.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversitelerinin bu yıl çeyrek asrı geride bırakarak 25. kuruluş yıl dönümünü kutladığını belirtti.

Bu kapsamda çeşitli etkinlikler düzenlediklerini ancak en anlamlılarından birinin ÇOMÜ'de yetiştirilen balıkların denize bırakılmaları olduğunu ifade eden Acer, 'Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, 2 bin balık yavrusu yetiştirdi. Bütün dünya denizlerinde olduğu gibi Türkiye'nin kıyısının olduğu denizlerde de balık stoklarının azalması, tehlikeye girmesi gibi bir sorun var. Bunun farkına varılması gerekiyor. Balıkçılarımızın ve bütün vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını sağlamak gerekiyor.' diye konuştu.

Acer, etkinliğin iki amacının bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Hem zarar gören balık stoklarını desteklemek hem de bu tür faaliyetlerle kamuoyunun aslında bu meseleye dikkatini çekmek gibi iki önemli faydası var. Görüyoruz ki denizlerdeki tehlikeli durumlar, canlıların stoklarını tehdit eden durumlar karşısında biz artık denizdeki balık stoklarını desteklemek durumunda kalıyoruz. Bu bir sorun olarak görülmeli ki gerekli önlemleri almış olalım.'

- 'Balık stoklarının koruma altına alınması gerekiyor'

Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Çolakoğlu da balıkların ağırlıklarının 2-3 gram arasında değiştiğini aktardı.

Çolakoğlu, denizlerde hem aşırı avcılık hem de çevresel kirlilikler nedeniyle balık stoklarının azaldığını vurgulayarak, 'Balık stoklarının bir şekilde koruma altına alınması gerekiyor. Gerek balıkçılarımızın gerek halkımızın ciddi boyutta duyarlılık göstermeleri gerekiyor. Biz buna da dikkat çekmek istedik.' ifadelerini kullandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ekrem Karadağ da kentin su ürünleri avcılığı ve potansiyeli konusunda Türkiye'de önemli iller arasında yer aldığını, bu etkinliğin farkındalık yaratmak adına büyük önem taşıdığını söyledi.

Törenin ardından, Deniz Canlıları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yetiştirilen 2 bin levrek yavrusu hazırlanan özel musluk sistemiyle denize bırakıldı.

Kaynak: AA