'Türk Şirketler İtalyan Pazarına Özel İlgi Gösteriyor'

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Mattiolo: 'Türk şirketler İtalyan pazarına özel ilgi gösteriyor. Liman, cam, seramik, kağıt ve laminant sektörüne ilgi olduğunu görüyoruz. Bu yatırımlar sayesinde birçok Türk şirketi destekten de faydalandı' TİM Başkan Vekili Çıkrıkçıoğlu: '(Mevcut ticaret hacmi) İki ülke için yeterli değil. Her iki ülke de otomotiv ve hazır giyimde güçlü. İki ülke arasındaki ilişkilerin çok daha ileriye gitmesi gerekir'

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, Türk şirketlerinin İtalyan pazarına özel ilgi gösterdiğini ifade ederek, 'Liman, cam, seramik, kağıt ve laminant sektörüne ilgi olduğunu görüyoruz. Bu yatırımlar sayesinde birçok Türk şirketi destekten de faydalandı.' dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği, İtalyan Ticaret Ajansı (ICE) ve The European House-Ambrosetti iş birliğiyle 'Küresel Cazibe Endeksi: Türkiye ve İtalya'nın Rekabetçiliğinin Ölçütü' başlık etkinlik düzenlendi.

Etkinliğin açılışında konuşan Mattiolo, Türkiye ile İtalya arasında çok canlı, gelecek vadeden 'mükemmel' ilişkiler olduğunu belirterek, geçen yıl ülkeler arasındaki ticaret hacminin 18 milyar dolara ulaştığını, İtalya'nın, Türkiye'nin üçüncü ticari partneri olduğunu söyledi.

Mattiolo, iki ülkenin de yabancı yatırım için çekici olduğunu kanıtlamak istediğini ifade ederek, İtalya'nın büyümeye başladığını, Türkiye'nin de ilk çeyrekte yüzde 5'lik büyümeyi yakaladığını kaydetti.

- 'İtalya'dan 800 milyon kişiye ulaşmak mümkün'

Luigi Mattiolo, İtalya'nın dünya ekonomileri arasında ön sıralarda ve iş yapma kolaylığında da 50'nci sırada olduğunu belirterek, Türkiye'nin de iş yapma kolaylığı açısından ön sıralarda bulunduğunu söyledi.

Mattiolo, İtalya'nın, AB üyesi ülkeler ve Kuzey Afrika'ya ulaşma konusunda ciddi avantajı ve bu ülkeden 800 milyon kişiye ulaşmanın mümkün olduğunu kaydetti.

İtalyan hükümetinin 2013'ten beri yabancı yatırımları en öncelikleri konuları arasına aldığını belirten Mattiolo, bu ülkede yatırım yapmak isteyenler için en uygun ortamın oluşturulduğunu söyledi.

Mattiolo, 'Türk şirketler İtalyan pazarına özel ilgi gösteriyor. Liman, cam, seramik, kağıt ve laminant sektörüne ilgi olduğunu görüyoruz. Bu yatırımlar sayesinde birçok Türk şirketi destekten de faydalandı.' diye konuştu.

- 'İki ülke dünyanın önemli cazibe merkezlerinden'

TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu da İtalya ve Türkiye'nin dünyanın önemli cazibe merkezleri konumunda bulunduğunu ifade etti.

Çıkrıkçıoğlu, İtalya'nın, dünyanın 9'uncu büyük ekonomisi ve 2016'da 346 milyar dolarla en çok yabancı yatırım çeken ilk 20 ülkeden olduğunu belirterek, bu ülkenin 51 kültürel bölgesinin UNESCO Dünya Mirası listesinde yer aldığını, Milano'dan Venedik'e kadar İtalya'da duyulmamış bir kent bulunmadığını söyledi.

Küresel rekabetçilik endeksinde Türkiye'nin 69'uncu, İtalya'nın ise 45'inci sırada yer aldığını bildiren Çıkrıkçıoğlu, 'Ancak daha objektif bir metodoloji kapsamında yapılan Küresel Cazibe Endeksi ile ülkelerimizin daha güvenilir kriterlerle değerlendirildiğini gördük. Endeks aynı zamanda diğer endekslerin eksik noktalarını da tamamlar nitelikte.' diye konuştu.

Çıkrıkçıoğlu, Türk ihracatçıların İtalyan ticaret ortakları ile aralarındaki ilişkileri derinleştirmek istediğini de ifade etti.

Geçen yıl İtalya'ya ihracatın yüzde 10 artarak 7,6 milyar dolar olduğunu, İtalya'dan ithalatın ise 10,2 milyar dolara ulaştığını belirten Çıkrıkçıoğlu, şunları kaydetti:

'Biz İtalya'nın ithalatından ortalama yüzde 2 pay alıyoruz. İtalya ise Türkiye'nin ithalatında yüzde 5 paya sahip. Ancak bu oranlar, imalat ve ihracat yapıları oldukça benzer iki ülke için yeterli değil. Her iki ülke de otomotiv ve hazır giyimde güçlü. İki ülke arasındaki ilişkilerin çok daha ileriye gitmesi gerekir. Yani kazan-kazan stratejisiyle hareket etmeliyiz. Ar-Ge, tasarım, markalaşma ve tasarım alanında karşılıklı tecrübelerimizden faydalanıp büyük mesafeler katetmeliyiz.'

Kaynak: AA