Sığınmacıların Hikayeleri Fotoğraf Sergisinde

Hayata Destek Derneğince Dünya Mülteciler Günü kapsamında hazırlanan fotoğraf sergisi, sığınmacıların yaşadıklarını gözler önüne seriyor.

Hayata Destek Derneğince Dünya Mülteciler Günü kapsamında hazırlanan fotoğraf sergisinde, sığınmacıların hikayeleri anlatılıyor.

Ortaköy Meydanı'nda açılan sergide, sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde çekilen fotoğraflar ve hikayeler yer alıyor.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği sergi, gün boyu ziyaret edilebilecek.

- 'Türkiye toprakları Suriyelilere güven ve huzur vadediyor'

Hayata Destek Derneği Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Birlikte bir gelecek, hepimize iyi gelecek' sloganıyla hareket ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin çok sayıda Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını vurgulayan Karaosmanoğlu, 'Sebebi ne olursa olsun yer değiştirmekten kaynaklanan kültürel etkileşim ve karışımların bizlere kattığı zenginlik göz ardı edilemez. Bizim için Dünya Mülteciler Günü’nün önemli olmasının ana sebebi, savaştan kaçan milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yapıyor olmamız.' diye konuştu.

Karaosmanoğlu, Türkiye topraklarının Suriyelilere güven ve huzur vadettiğini belirterek, 'Bir süreliğine burada kalıp memleketlerine dönecek olanlar için bu güven ve huzur ortamı yeterli olabilir. Ancak artık biliyoruz ve kabul ediyoruz ki Türkiye toprakları, Suriyelilere güven ve huzurun ötesinde sağlık, eğitim, geçim kaynağı; yani tamamıyla yeni bir hayat, yeni bir gelecek taahhüt etmek zorunda.' ifadelerini kullandı.

Suriyeli sığınmacıların büyük çoğunluğunun Türkçe öğrenmek ve mesleki eğitim almak istediğini anlatan Karaosmanoğlu, şöyle devam etti:

'Suriyeliler Türkçe öğrendikçe, bizler Arapça öğrendikçe beraber yaşamanın ilk tohumlarını atıyoruz. Otobüste yan yana oturuyor olmak, parklarda karşılaşıyor olmak, soframızı paylaşıyor olmak, kültürel ve sosyal olarak bizi birbirimize yakınlaştırıyor. Sebebi ister zorla yerinden edilme, ister ekonomik göç olsun, kültürler arası etkileşim ve karışım, bir biçimde çağımızın ruhunun özünü oluşturuyor.

Diğer yandan, Türkiye'de yaşayan 3 milyonu aşkın Suriyelinin Türkiye ekonomisi için katma değer üretebilecek bir potansiyel olduğunu sık sık unuttuğumuzu, Suriyeli mültecileri her şeyden önce ekonomimizin belini büken birer 'yük' olarak gördüğümüzü söylemek mümkün. Oysa Suriyelilerin eğitim yüzdeliklerine baktığımızda Suriyeli mültecilerin ülkemizde kültürel ya da ekonomik değer üretme kapasitesinden yoksun kitleler olmadığı gün gibi açık. Türkiye'nin bu durumu sağlık, eğitim ve belediye hizmetlerinde altyapıyı güçlendirmek ve yeni iş alanları yaratmak için bir fırsata dönüştürmemesi için hiçbir sebep yok.'

Kaynak: AA