MEB Mesleki Ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Gülay Açıklaması

'Mesleki ve teknik eğitim okullarından sektörler için nitelikli elemanlar yetişecek'.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, 'Mesleki ve teknik eğitim okullarından sektörler için nitelikli elemanlar yetişecek.' dedi.

İnegöl ilçesindeki Hacı Sevim Yıldız Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret eden Gülay, kampüsü yaptıran hayırsever iş adamı Mehmet Yıldız ve eğitimcilerle bir araya geldi.

Osman Nuri Gülay, mesleki ve teknik eğitim okullarında okuyan öğrencilerin sektör temsilcilerinin atölyelerini kullanarak işi yerinde öğrenebileceklerini belirterek, 'Ortaöğretim kurumlarında yapmış olduğumuz düzenlemeyle her meslek lisesinin bünyesinde atölye gerektirmeyen, sektörün atölyesini kullanan, mesleki eğitim merkezleri açabileceğiz. Çocuğa 1-2 gün eğitim vereceğiz. Gidecek sanayide işbaşı eğitimiyle son model teknolojiyi orada görecek.' diye konuştu.

Okullardan mezun olan öğrencilerin aldıkları ustalık belgesiyle nitelikli bir usta olarak iş yerinde çalışmaya devam edebileceğine değinen Gülay, şunları kaydetti:

'Yasal düzenlemeyle 4 yıl sonra bu çocuklarımız ustalık belgesini alacak. Bu ustalık belgesiyle birlikte sektörde çalışmak istiyorsa, nitelikli bir usta olarak işine devam edecek. Kendi işini açmak istiyorsa, KOSGEB ile imzaladığımız protokol gereği 50 bin lira karşılıksız hibe para, 100 bin lira da faizsiz krediyle kendi işini de açabilecek. Bunları niye yaptık? Üreten bir Türkiye, üreten bir Türkiye içinde nitelikli iş gücü için. Mesleki ve teknik eğitim okullarından sektörler için nitelikli elemanlar yetişecek.'

Osman Nuri Gülay, Türkiye'de 18 tematik lise açtıklarını, bunların birisinin İnegöl ilçesinde, diğerlerinin il merkezlerinde olduğunu anlattı.

Tematik lisenin tek alanlı sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi anlamında açılan bir lise olduğunu vurgulayan Gülay, şöyle konuştu:

'Bu anlattıklarımın 4-5 yıl sonra meyvelerini Türkiye yemeye başlayacak. Çünkü 2-3 aylık bir uygulama. İlk defa bir ilçede tematik lise açtık. İnegöl'de mobilya dekorasyon alanında tek tematik lisemiz. Diğerlerinin hepsi il merkezinde. Çünkü mobilya sektörünün kalbi İnegöl'de atıyor. Burada sektörle birlikte bu okul bir ARGE oluşturacak. Bir laboratuvar oluşturacak. Sektörle iç içe birlikte bu çocuklarımızı yetiştirecekler. Bunların müdürlerini, öğretmenlerini sınavla alacağız. Öğrencilerini TEOG'dan sonra özel yetenek sınavlarıyla okula yerleştireceğiz ve her yıl 90 öğrenci alacağız. Daha fazla almayacağız. Bu sektör bağlantılı bir okul olacak. Burada çok nitelikli olanlar gidecek mühendislik tahsilini yapacak, gelecek o sektörlerin Ar-Ge'sini oluşturacak. Diğerleri de sektörde bizzat eğitilmiş iş gücü olarak çalışacak.'
Kaynak: AA