Kamerun'daki Sığınmacılar İçin Ramazan Zorlu Geçiyor

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddet olaylarından kaçarak Kamerun'a sığınan Müslümanlar, zorlu yaşam koşullarına rağmen ramazan ayında oruçlarını bırakmıyor Ülkenin doğusundaki Mbile Sığınma Kampı'nda kalanlar gıda yardımından faylanmak için saatlerce kuyrukta bekliyor Çoğunluğu Hristiyanlardan oluşan antiBalaka silahlı grubunca ailesinin fertleri katledilen Halima: 'Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeyken ramazan ayı beni neşelendiriyordu ve ailemle çok güzel vakit geçiriyorduk. Ülkemizde hayvan yetiştiriciliğiyle uğraşıyorduk ve iftarımızı hep hurma ve sütle açıyorduk. Şimdi süte hasret kaldık'

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddet olaylarından kaçarak Kamerun'a sığınan Müslümanlar, zorlu yaşam koşullarına rağmen ramazan ayında oruçlarını tutmaya çalışıyor.

Kamerun'un doğusundaki Mbile Sığınma Kampı'nda 3 aydır kalan Mina Halima, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Gıda Programı'nın dağıttığı gıda yardımından faylanmak için saatlerce kuyrukta beklediğini ve ramazan ayının sonuna kadar bu yardımla idare etmesi gerektiğini anlattı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin batısındaki Baoro bölgesinden gelen Halima, çoğunluğu Hristiyanlardan oluşan anti-Balaka silahlı grubunun, evlerine girerek ailesinden birçok kişiyi öldürdüğünü ve kendisinin zor kurtulduğunu belirtti.

Mbile Sığınma Kampı'na ulaşmak için haftalarca yürüdüğünü kaydeden Halima, kamptaki Müslüman sığınmacıların kavurucu sıcaklara ve zorlu yaşam şartlarına iman gücü sayesinde dayandıklarını, yiyecek bulabilmek için her gün Allah'a dua ettiklerini ve inançları sayesinde hayata tutunduklarını söyledi.

- 'Şimdi süte hasret kaldık'

Halima, 'Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeyken ramazan ayı beni neşelendiriyordu ve ailemle çok güzel vakit geçiriyorduk. Ülkemizde hayvan yetiştiriciliğiyle uğraşıyorduk ve iftarımızı hep hurma ve sütle açıyorduk. Şimdi süte hasret kaldık.' ifadesini kullandı.

Bütün ailesinin dağıldığını ve Mbile Kampı'nda kendini çok yalnız hissettiğini aktaran Halima, 'Ramazan ayını tek başına ve ailesiz geçirmek çok zor.' dedi.

Müslüman Seleka silahlı grubunun, Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanmasıyla ülkede siyasi kriz baş göstermiş, anti-Balaka ile Seleka üyeleri arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetmiş, 400 binden fazla kişi komşu ülkelere sığınmıştı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ne komşu olan Kamerun ise 300 bine yakın Orta Afrikalı sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.
Kaynak: AA