'İhanetçilere Cevabı Yüce Türk Yargısı Verecek'

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında 2. Ordu Komutanlığı nizamiyesinde görevli askerlerin silah çektiği Vali Toprak, 28'i tutuklu 76 kişinin yargılandığı davada sanıkların savunmalarını ibretle izlediklerini belirtti Vali Toprak: 'Orayı bir tiyatro alanına çevirmek isteyen ihanetçilere karşı yüce Türk yargısı gerekli kararı verecektir' 'Yargılananların birtakım ifadelerinden, sanki burada hiçbir şey olmamış, burada hiçbir şey ortaya çıkmamış gibi birtakım söylem ve eylemlerin olduğunu görüyor, ibretle izliyoruz ama şüphesiz ki bu davanın sahibi yüce Türk halkıdır'

VOLKAN KAŞİK - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında 2. Ordu Komutanlığı nizamiyesinde görevli askerlerin silah çektiği Malatya Valisi Mustafa Toprak, 28'i tutuklu 76 kişinin yargılandığı davayı 'ibret' ile izlediklerini belirtti.

Vali Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz ihanet girişimini Malatya halkıyla birlikte yaşadıklarını anımsattı.

Hain darbe girişimine karşı milletin feraseti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aldıkları güçle hep birlikte Malatya'daki 15 Temmuz Millet Meydanı'nda vatandaşla bütünleştiklerini vurgulayan Toprak, böylece ortaya çıkabilecek her türlü ihaneti ortadan kaldırdıklarını ifade etti.

Toprak, 2. Ordu Komutanlığının Malatya'da bulunduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

'2. Ordunun burada olması, özellikle Doğu ve Güneydoğu'da operasyonel yurt içi ve yurt dışı birimlerin burada bulunması burayı önemli kılıyordu. Ayrıca Kara Havacılık Komutalığı ve 100'ü aşkın helikopterin burada olması ve 7. Ana Jet Üs Komutanlığı gibi yapılanmalar burayı önemli hale getirmişti ama almış olduğumuz tedbirler ve vatandaşlarımızın gücüyle burada ciddi bir sorun yaşamadık ancak şüphesiz bu kalkışmaya girişenlerden hain planları olanların olduğunu da gördük. Türkiye Cumhuriyeti devletimizin adaleti bu ihanetçileri yakaladı, derdest etti ve şu anda yargılama safhası devam ediyor.'

- 'İbretle izliyoruz'

Vali Toprak, yargılanma sürecinde sanıkların mahkemedeki ifadelerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Bazen söylemlerden, şahit olduğumuz durumlara karşı orada yargılananların birtakım ifadelerinden, sanki burada hiçbir şey olmamış, burada hiçbir şey ortaya çıkmamış gibi birtakım söylem ve eylemlerin olduğunu da görüyor, ibretle izliyoruz ama şüphesiz ki bu davanın sahibi yüce Türk halkıdır. Onun için endişe etmeden, orada biz Türkiye Cumhuriyeti devleti hakimlerine ve yargısına da güveniyoruz. Orayı bir tiyatro alanına çevirmek isteyen ihanetçilere karşı yüce Türk yargısı gerekli kararı verecektir.'

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 165 sayfalık iddianamede, dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti 'bir numaralı şüpheli' olarak yer alıyor.

İddianamede, sanıkların, 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 'FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan da 15'er yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince Yakınca Spor Salonu'nda 7 Mart'tan bu yana görülen davada, aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti ve 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun'un da bulunduğu 72 sanık savunma yaptı.
Kaynak: AA