Fas'ın Kuzeyindeki Toplumsal Gerginlik

Fas İlerleme ve Sosyalizm Partisi, ülkenin kuzeyinde yedi aydır devam eden toplumsal gerginliğin sona ermesi için itidal çağrısı yaptı.

Ülkedeki altılı koalisyon hükümetinin ortaklarından olan partiden yapılan yazılı açıklamada, “Bölgeye huzurun ve dinginliğin tekrar dönebilmesi ve diyaloğun başarıya ulaşması için tarafların itidalli olması gerekiyor. Yetkililer ve güvenlik güçleri gösterilere hukuk çerçevesinde müdahale etmeli ve insan haklarına azami oranda ihtimam göstermelidir.” ifadelerine yer verildi.

Bölge halkının sosyal adalet ve bölgesel kalkınma gibi meşru taleplerinin göz ardı edilemeyeceği belirtilen açıklamada, hükümete söz verilen projeleri hayata geçirmek için daha ciddi ve faal olması çağrısı yapıldı.

Geçen yıl ekim ayında ülkenin kuzeyindeki Huseyme kentinde bir balıkçının, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından Huseyme ve civar kentler başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti. Mayıs ayında yeniden başlayan gösterilerin ardından çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Eylemcilerle emniyet güçleri arasında zaman zaman çatışmaların yaşandığı gösteriler, başta Huseyme kenti olmak üzere birçok kentte devam ediyor.

Kaynak: AA