'Çin, Sincan'ı 'Kuşak Ve Yol'un Çekirdeği Görüyor'

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Sınır Enstitüsü Müdürü Guangçing: 'Çin hükümeti Sincan'ı 'Kuşak ve Yol'un çekirdeği olarak görüyor' 'Kuşak ve Yol ile 21. yüzyıl Deniz İpek Yolu projeleri Sincan'ın Çin ile ortak çıkar sağlamasına katkı yapacak'

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Sınır Enstitüsü Müdürü Şing Guangçing, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin önemine dikkati çekerek, Çin hükümetinin Sincan'ı 'Kuşak ve Yol'un çekirdeği olarak gördüğünü belirtti.

Çin Sosyal Bilim Akademisi tarafından Çin'in Ankara Büyükelçiliği konutunda 'Sincan Uygur Özerk Bölgesinde etnik gruplar ve din' konulu toplantı düzenledi.

Guangçing, burada yaptığı konuşmada, 'Kuşak ve Yol' projesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin'e gittiğini hatırlattı.

Projenin Çin'i dünyaya bağladığını ifade eden Guangçing, 'Sincan bölgesi 'Kuşak ve Yol' kapsamında önemli rol oynuyor. Çin hükümeti Sincan'ı 'Kuşak ve Yol'un çekirdeği olarak görüyor. Bunun sebebi ise Sincan'ın eşsiz bir konuma sahip olması. 8 ülkeyle sınırı bulunan Sincan'ın Ortadoğu, Asya ve Güneydoğu Asya ile ilişkisi var.' şeklinde konuştu.

Guangçing, bu sebeplerden ötürü önümüzdeki dönem Sincan'ın öneminin daha da artacağını vurgulayarak, 'Kuşak ve Yol ile 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu projeleri Sincan'ın Çin ile ortak çıkar sağlamasına katkı yapacak.' ifadesini kullandı. Guangçing, Türkiye'nin de 'Kuşak ve Yol' projesi kapsamında önemli bir ortak olduğunu dile getirdi.

- 'Kuşak ve Yol'

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasına ilişkin, 'İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” ve '21. Yüzyıl Deniz Üzerindeki İpek Yolu” olarak gündeme getirdiği 'Kuşak ve Yol” projesi, Doğu Asya ile Avrupa ekonomilerini birbirine bağlamayı amaçlıyor.

Modern ipek yolu olarak da anılan girişimin kara ayağını oluşturan İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ile Çin'den, Kazakistan ve Moğolistan'dan başlayarak Rusya ve İran üzerinden Avrupa'ya ulaşacak şekilde demiryolu bağlantıları oluşturulması ve bölge ülkeleri ile ticareti artırıcı ve kolaylaştırıcı önlemlerin hayata geçirilmesi öngörülüyor.

Kaynak: AA