Akkuyu'da Türk CKK İmzası İşleri Hızlandıracak

Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz: 'İki yıldır bu görüşmeleri yürütüyoruz ve şimdi sona geldik. Projede inşaat bu yıl başlıyor” 'Türkiye nükleer enerjiyi öğrenmek zorunda ve Rusya bu konuda çok önemli bir ortak. Akkuyu'da iş birliğini başarabilirsek, bu konudaki uzmanlığımızı da geliştireceğiz” Kalyon İnşaat Başkanı Kalyoncu: 'Akkuyu NGS anlaşması, Rusya ile olan ilişkilerimize çok büyük bir ivme kazandıracaktır” Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Koloğlu: 'Ruslarla yurt dışında beraber başka projeler yürütmek için de sözlü mutabakata vardık'

EMRE GÜRKAN ABAY - Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne (NGS) iki Türk şirketiyle birlikte ortaklık için 2 yıldır sürdürülen görüşmelerin dün ön protokol imzalanmasıyla sonuçlanmasına ilişkin, 'Projede inşaat bu yıl başlıyor. Türkiye nükleer enerjiyi öğrenmek zorunda ve Rusya bu konuda çok önemli bir ortak. Akkuyu'da iş birliğini başarabilirsek, bu konudaki uzmanlığımızı da geliştireceğiz.” dedi.

Cengiz, Akkuyu NGS'nin yüzde 49 hissesinin Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) ortaklığı tarafından alınmasına yönelik Moskova’da dün imzalanan ön protokolle ilgili, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Akkuyu projesinin önemine değinen Cengiz, Rusya’nın nükleer enerji teknolojisine inandıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Akkuyu NGS şu anda Türkiye'nin en önemli projesi. Bu projeye ortaklık için iki yıldır bu görüşmeleri yürütüyoruz ve şimdi sona geldik. Projede inşaat bu yıl başlıyor. Türkiye nükleeri öğrenmek zorunda ve Rusya bu konuda çok önemli bir ortak. Bu iş birliğini başarmamız lazım ve biz de buna inanıyoruz. Akkuyu'da iş birliğini başarabilirsek, bu konudaki uzmanlığımızı da geliştireceğiz. Anlaşmayla CKK, Türkiye’nin enerji sektörünü daha da üst seviyelere taşıyacaktır. O bakımdan bu protokolü çok önemsiyoruz.”

Cengiz, Akkuyu NGS’deki yüzde yüzde 49’luk payın, CKK ortaklığındaki Cengiz-Kolin-Kalyon şirketleri arasında üç eşit paya bölüneceğini de kaydetti.

- 'İki ülke ilişkileri ivme kazanacak'

Kalyon İnşaat Başkanı Cemal Kalyoncu da Akkuyu NGS’nin Türkiye için önemine işaret ederek, “Bu anlaşma, Rusya ile olan ilişkilerimize çok büyük bir ivme kazandıracaktır.” ifadesini kullandı.

CKK olarak havalimanı başta olmak üzere çeşitli projeleri değerlendirdiklerini anlatan Kalyoncu, “Yurt dışında da enerji ve inşaat projelerimiz var. Afrika’ya da yavaş yavaş bakıyoruz.” diye konuştu.

Kalyoncu, şirket olarak ise yenilenebilir enerji sektöründe yeni atılımlar planladıklarını belirterek, gelecek yıl güneş paneli üretimine başlamayı planladıklarını anlattı.

- 'Rusya ile iyileşme süreci de hızlanacak'

CKK’nın diğer ortağı Kolin İnşaat’ın Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu da Akkuyu NGS’nin, Türkiye ve Rusya arasındaki iyileşme sürecini de hızlandıracak bir proje olduğuna dikkati çekti.

Türk ve Rus liderlerin, Akkuyu'da Türk ortakla devam edilmesi için birlikte karar aldıklarını vurgulayan Koloğlu, “Bu projenin en iyi ve en hızlı şekilde yapılması için ortaklık protokolü imzaladık. Ruslarla yurt dışında beraber başka projeler yürütmek için de sözlü mutabakata vardık.” dedi.

- Akkuyu NGS'ye Türk ortak

Başkent Moskova'da dün düzenlenen 'IX. Uluslararası Nükleer Enerji Forumu ATOMEXPO' kapsamında gerçekleştirilen törende, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom'un, Akkuyu NGS'nin yüzde 49 hissesinin Cengiz-Kolin-Kalyon ortaklığına devredilmesini sağlayacak ön protokol imzalanmıştı.

Anlaşmayla Rosatom’un, Akkuyu Nükleer AŞ'deki yüzde 49'luk hissesinin CKK tarafından satın alınmasının önü açıldı. Ortaklık bedeli ise 'Pay Sahipleri Sözleşmesi' imzalandıktan sonra açıklanabilecek.

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu NGS Projesi'ne ilişkin ilk anlaşma 2010 yılında Rusya ile imzalanmıştı. Akkuyu'da yapılacak santral 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak ve yaklaşık 20 milyar dolara mal olacak santralin ilk kısmının 2023'e kadar işletmeye alınması planlanıyor.

Rusya ile imzalanan hükümetler arası anlaşmada, yüzde 100’ü Rosatom tarafından gerçekleştirilecek projede, yüzde 49’luk hissenin yabancı yatırımcılara satılabileceği hükmü yer alıyor.

Kaynak: AA