'Adalet Sağlanmazsa Barış Da Olmaz'

Lahey'deki eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı Agius:'Adalet sağlanmazsa barış da olmaz. Adalet sağlanmadığı sürece, barış da olmayacaktır'

Hollanda'nın Lahey kentindeki kapatılan Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) Başkanı Carmel Agius, Bosna'daki savaş (1992-1995) sırasında işlenen suçların cezalandırılmasına ilişkin, 'Adalet sağlanmazsa barış da olmaz. Adalet sağlanmadığı sürece, barış da olmayacaktır.' dedi.

Agius, Bosna Hersek ziyareti kapsamında, başkent Saraybosna'daki İnsanlığa Karşı Suç ve Soykırım Müzesi'ni gezdi.

Bosna'daki savaş sırasında toplama kamplarında işkencelere maruz kalan ve katledilen kurbanların eşyalarının sergilendiği müzeden çok etkilendiğini söyleyen Carmel Agius, 'Geçen yıl da Auschwitz'i gezdim. Orada gördüklerim beni derinden etkilemişti. Buradaki müze de bende aynı etkiyi bıraktı.' ifadelerini kullandı.

Agius, geleceğe dönük planlar yapılması ancak geçmişte yaşananların da unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşananları 'gerçek bir trajedi' ve 'ölüm' olarak nitelendirdi.

Eski Yugoslavya'daki savaş suçlularının yargılanması amacıyla 1993 yılında kurulan ICTY'nin artık misyonunu tamamladığını kaydeden Carmel Agius, 'Hem mahkemenin hem de insanların karşılıklı olarak beklentileri vardı. Bazıları kararlardan memnun olmadı, bazıları ise huzur buldu. Amacımız bir tarafın isteklerini yerine getirmek değildi. Amacımız savaş ve çatışmaları başlatanları adalete teslim etmekti ve bunu başardığımıza inanıyorum.' diye konuştu.

Agius, ICTY'nin kapatılmasının ardından davaların ilgili ülkelerde süreceğini hatırlatarak, 'Adalet sağlanmazsa barış da olmaz. Adalet sağlanmadığı sürece, barış da olmayacaktır.' değerlendirmesinde bulundu.

Savaşın üzerinden 20 yıldan fazla bir süre geçtiğini ve adaleti sağlamanın artık Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan makamlarında olduğunu hatırlatan Carmel Aguis, geç olmadan gerekli tüm kanıtların toplanması gerektiğinin de altını çizdi.
Kaynak: AA