Tunus'un Güneyindeki Gösteriler

Tunus Enerji ve Maden Bakanlığı: 'Tatavin ve Gibilli vilayetlerinde üretimin durması, milli ekonomiye doğrudan etki ediyor. Protestoların bu iki vilayette üretimi aksatması, haftalık yaklaşık 9,8 milyon dolarlık satış kaybına yol açıyor.'

Tunus'un güneyindeki Tatavin ve Gibilli vilayetinde petrol ve doğalgaz üretiminin bölgedeki protestolar nedeniyle aksamasının yakıt piyasasında haftalık yaklaşık 9,8 milyon dolar zarara yol açtığı belirtildi.

Tunus Enerji ve Maden Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin güneyindeki vilayetlerde gerçekleştirilen gösterilerin yakıt sektöründe haftalık 9,8 milyon dolarlık kayba yol açtığı belirtildi.

Açıklamada, 'Tatavin ve Gibilli vilayetlerinde üretimin durması, milli ekonomiye doğrudan etki ediyor. Protestoların bu iki vilayette üretimi aksatması, haftalık yaklaşık 9,8 milyon dolarlık satış kaybına yol açıyor.' ifadesine yer verildi.

'Navara' doğalgaz sahasındaki çalışmaların, Tatavin ve Kamur bölgesinde devam eden protestoların lojistik işlemleri engellemesi nedeniyle durduğunun belirtildiği açıklamada, projenin durmasıyla 700 işçinin çıkartıldığı, sahanın kurulumu ve faal hale gelmesinin ertelendiği ve projenin maliyetinin aylık 8,2 milyon dolar arttığı aktarıldı.

Açıklamada, güneydeki kuyuların bir kısmının çok eski olduğu, üretimin durması halinde kuyuların atıl hale gelebileceği uyarısı yapıldı.

Navara gaz sahasının 2018 yılında aktif hale gelmesi durumunda, günlük 2,7 milyon metreküp üretim kapasitesine yükselerek, Tunus'un ulusal üretiminin yüzde 17'sini karşılaması planlanıyordu.

- Tatavin'de yaşanan olaylar

Tatavin'de yaklaşık iki aydır kalkınma ve istihdam talebiyle devam eden gösterilerde, göstericilerin kente 100 kilometre mesafedeki Kamur petrol ve doğalgaz dağıtım merkezine girmesiyle olaylar tırmanmıştı.

Güvenlik güçlerinin göstericileri çıkarmak için göz yaşartıcı gaz kullanmasının ardından kentte protestocular ve güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşanmış, olaylar vilayet merkezine ve diğer kaymakamlıklara da sıçramıştı.

İçişleri Bakanlığı, olaylar sırasında 2 polis merkezinin ve güvenlik güçlerine ait 20'nin üzerinde aracın ateşe verildiğini, göstericilerin petrol dağıtım merkezine gelen bir boruyu tahrip ettiklerini açıklamıştı. Açıklamada ayrıca Kamur bölgesinde, göstericilerden birinin bir polis arazi aracının altında kalarak hayatını kaybettiği aktarılmıştı.

- Göstericilerin talepleri

Tunus'un güneyindeki Tatavin vilayetinde yaklaşık iki aydır protestolarını sürdüren göstericiler, bin 500 kişinin bölgede faaliyet gösteren yabancı petrol şirketlerinde işe alınmasını, 3 bin kişinin de çeşitli kamu işlerinde istihdam edilmesini ve vilayetin kalkınma fonuna 41 milyon dolar aktarılmasını talep ediyor.

Başbakan Yusuf Şahid, geçen ay beraberindeki bakanlarla bölgeyi ziyaret ederek göstericilerle görüşmüştü. Şahid, 500'ü bir an önce işe alınmak üzere bin 500 kişinin petrol şirketlerinde, yaklaşık 2 bin kişinin de kamuya ait tarım projelerinde istihdam edileceğini, farklı kalkınma projeleri için bölgeye yaklaşık 400 bin dolarlık fonun aktarılacağını vadetmişti.

Göstericiler Şahid'in açıklamalarını yetersiz bulmuş, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde protestolarını tırmandıracakları tehdidinde bulunmuştu.
Kaynak: AA