Tezgahlara 'Taze Balık' Küçük Tekneli Balıkçılardan

Av yasağı nedeniyle vatandaşların taze balık talebini küçük tekneli balıkçılar karşılamaya çalışıyor Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Özkaya: 'Vatandaşlar av yasağı başladığı için taze balık olmadığını düşünüyor ama küçük tekne balıkçıları, vatandaşın taze balık talebini karşılamak için yoğun mesai harcıyor'.

Denizlerde trol ve gırgır ağlarıyla avlanan balıkçılar için başlayan av yasağının ardından küçük tekneli balıkçılar 'taze balık' talebini karşılamaya çalışıyor.

Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) Genel Başkanı Ramazan Özkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, trol ve gırgır ağlarıyla avlanan balıkçılar için av yasağının 15 Nisan'da başladığını ancak küçük tekne balıkçıları için av yasağı olmadığını, onların avlanmaya devam ettiğini söyledi.

Küçük tekne balıkçılarının tezgahlara taze balık yetiştirmek için sabahın erken saatlerinde mesailerine başladığını belirten Özkaya, av yasağının gırgır ve trol teknelerini kapsadığını aktardı.

Özkaya, '12 metre, 5 metre gibi küçük tekne balıkçıları balık avına devam ediyor. Küçük tekne balıkları avlanmaya devam ettiği için tezgahlardaki balıkların hepsi taze. Vatandaşlarımız av yasağı olduğu için balıkların buzhanelerden alındığını, taze olmadığını düşünüyor. Bu yanlıştır. Yasak sadece trol ve gırgır teknelerine var. Vatandaşlarımız güvenle tezgahlardaki balıkları alıp tüketebilir.' diye konuştu.

Tekirdağ'da 20 yıldır küçük tekne balıkçılığı yapan Davut Yılmaz, av yasağını sadece büyük teknelere olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

'Haftada bir iki gün denize çıkarak balık avlıyoruz. Denizden bir şey çıkarsa 'bereket versin' deyip seviniyoruz. Bazen ağlarımız boş da dönebiliyoruz. Şimdi bütün balıklar göç halinde olduğu için bütün balıklar var. Taze balık her zaman var ama milletimiz az yasağını duyunca bütün balıkçılara yasak olduğunu zannediyorlar.'

Balıkçı Hasan Erol, küçük tekne balıkçıları tarafından avlanan taze balıkları her gün tezgahlarında satışa sunduklarını aktardı.

Trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için denizlerde av yasağının başlamasından sonra vatandaşların tezgahlarda taze balık olmayacağı düşündüğüne dikkati çeken Erol, 'Trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için denizlerde av yasağının başlamasının tezgahlarda taze balık olmayacağı anlamına gelmiyor. Balık sezonu büyük gırgırlar için bitti. Ufak 10, 5 ve 12 metre gibi tekneler ağ atmaya devam ediyor. Küçük tekneler denize açıldığı için taze balık oluyor. Tezgahlarımızda balıklarımız tazedir. Vatandaşlarda balıkların yasak nedeniyle buzhaneden çıktığını düşünüyor ama öyle değil. Balıklarımız her zaman taze.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA