TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Heyeti İspanya'da

Heyet, 'eşitlikçi bütçe uygulamalarına' ilişkin ziyaretleri kapsamında İspanya meclisi ve senatosunda görüşmeler yaptı Komisyon Başkanı Katırcıoğlu: 'Türkiye'de sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabilmek adına, kadın ve erkek kimse ayrıştırılmadan, eğitimden siyasete, sosyal yaşama kadar her alanda birlikte olmak ve ülkemize hizmet etmek istiyoruz'.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonundan (KEFEK) bir heyet, 'eşitlikçi bütçe uygulamalarına' ilişkin ziyaretleri kapsamında İspanya meclisi ve senatosunda görüşmelerde bulundu.

Komisyondan 9 milletvekili ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi yetkililerinden oluşan heyet, İspanya Meclis Finans ve Kamu İdareleri ile Senato Eşitlik komisyonlarının başkanlarıyla ayrı ayrı görüştü.

Heyet, 'Türkiye'de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Cinsiyet Eşitliği Projesi' kapsamında, İspanyol yetkililerden bilgi aldı.

KEFEK Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Türkiye'de sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabilmek adına, kadın ve erkek kimse ayrıştırılmadan, eğitimden siyasete, sosyal yaşama kadar her alanda birlikte olmak ve ülkemize hizmet etmek istiyoruz.' ifadesini kullandı.

Komisyon olarak bunun için projeler ürettiklerini anlatan Katırcıoğlu, İspanya ziyaretlerinin, geçen yıllarda yaptıkları pilot çalışmaların bir yenisi niteliğinde olduğunu bildirdi.

Türkiye'deki kadınların, yasal haklar ve pozitif ayrımcılık anlamında İspanya'daki hemcinslerinden daha ileri noktada olduğunu gözlemlediklerini dile getiren Katırcıoğlu, 'Ancak bizler burada daha iyiyi aramak için bulunuyoruz. Şiddete karşı sıfır tolerans ve kadın haklarının en iyi uygulanması noktasında en iyisini, yüzde 100'ü yakalama çabasındayız.' diye konuştu.

Şiddetin her dönemin ve her ülkenin en büyük sorunu olduğunu, buna karşı ortak mücadele gerektiğini vurgulayan Katırcıoğlu, 'Tüm dünya sadece kadına yönelik şiddeti ele alarak bu sorunu çözemeyeceğimizin farkında. Aile ve çocuğa kadar varan şiddeti daha kapsamlı ele almamız lazım. El birliği, gönül birliği ve eylem planı gerekiyor.' dedi.

Öte yandan, komisyon üyeleri, Türkiye'de kadınların karar mekanizmalarına katılım hakkını geliştirmenin yanı sıra toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme mekanizmalarının desteklenmesi açısından İspanya ziyaretinin önemli olduğunu vurguladı.

Madrid'de Kadın ve Fırsat Eşitliği Enstitüsü yetkilileriyle de bir araya gelen heyet, hafta sonu Endülüs bölgesini ziyaret edecek.
Kaynak: AA