Macron Milletvekili Genel Seçimlerinde Çoğunluğu Sağlayabilir

Macron’un kurduğu Cumhuriyet Yürüyüşü hareketi milletvekili genel seçimlerinde Meclis çoğunluğunu elde edeceği tahmin ediliyor Siyaset bilimcisi Rouquan : 'Macron seçimlerde meclis çoğunluğunu sağlayabilir' Son anketlere göre, salt çoğunluğun 289 sandalye ile sağlandığı ülkede, Macron’un kurduğu Cumhuriyet Yürüyüşü hareketi Ulusal Mecliste 320 ila 350 arası milletvekili ile temsil edilerek hükümeti tek başına kurabiliyor.

YUSUF ÖZCAN - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kurduğu Cumhuriyet Yürüyüşü hareketi gelecek hafta yapılacak milletvekili genel seçimlerinde, yapılan son anketlerin ve uzmanların görüşleri ışığında meclis çoğunluğunu sağlayacak gibi görünüyor.

Fransa’da nisan ve mayıs aylarında yapılan cumhurbaşkanı seçimleri ilk turunda tarihte ilk kez merkez sağ ve sol partiler yarış dışı kalırken, ikinci turda Le Pen’e karşı yarışı kazanan Macron’un kurduğu Cumhuriyet Yürüyüşü hareketinin milletvekili genel seçimlerinde çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı konusu son günlerde Fransa basınında geniş yer tutuyor.

Macron'un vaatlerini yerine getirebilmesi için, genel seçimlerde salt çoğunluğu sağlayabilmesi ve böylelikle hükümeti kurabilmesi büyük önem taşıyor. Bazı uzmanlar Fransa'daki milletvekili seçimlerini iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üçüncü turu olarak değerlendiriyor.

Gelecek hafta yapılacak milletvekili seçimlerine ilişkin AA muhabirinin soruların yanıtlayan siyaset bilimcisi Olivier Rouquan, 'Macron seçimlerde Meclis çoğunluğunu sağlayabilir.' dedi.

Ancak buna kesin gözüyle bakılamayacağını ifade eden Rouquan, Macron’un söz konusu çoğunluğu sağlamasına kesin gözüyle bakılmamasının nedenini hareketin yeni olmasına bağladı.

'Macron’un kurduğu hareketin seçimlerde Meclis çoğunluğunu sağlaması durumunda Fransa’daki siyasi partiler yeni bir oluşuma gidecek.' değerlendirmesinde bulunan Rouquan, bundan sonra cumhurbaşkanı kendini siyasi olarak merkezde konumlandıran bir siyasetçiden mi yoksa merkez sağ veya sol partiden bir siyasetçi mi olacağını zamanın göstereceğini söyledi.

Macron’u demokrat ve liberal olarak tanımlayan Rouquan, Macron’un yeni hükümetinde merkez sağ ve merkez sol partilerden siyasetçilerin bakan olarak yer almasının siyasi olarak merkezde durmak istediğini gösterdiğini ve böylece seçim vaadini yerine getirdiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı seçimlerinden sonra merkez sağın Cumhuriyetçiler Partisi ve merkez solun Sosyalist Partisinin zayıfladığına dikkati çeken Rouquan, 'Macron Meclis çoğunluğunu elde edemezse ya sağ ya da sol ile birleşmesi gerekecek.' dedi.

Rouquan, bu durumda Macron'un cumhurbaşkanı seçim kampanyasındaki bazı vaatleri konusunda taviz vermek zorunda kalacağını kaydetti.

Bazı uzmanlar, Macron'un yeni kabineye merkez sağ ve soldaki siyasetçileri bakan olarak atamasını milletvekili genel seçimlerinde her iki kesimden oy alma çabası olarak değerlendiriyor.

- Anketlerde Macron önde görünüyor

Fransa'da yapılacak milletvekili genel seçimleri öncesi yapılan anketlere göre, Macron'un kurduğu Cumhuriyetçiler Yürüyüşü hareketi Meclis çoğunluğunu sağlayacak.

Kantar Sofres-OnePoint kamuoyu şirketinin iki gün önce yaptığı ankete göre, genel seçim sonucunda Cumhuriyet Yürüyüşü hareketi Ulusal Mecliste 320 ila 350 arası milletvekili ile temsil edilecek.

Salt çoğunluğun 289 sandalye ile sağlandığı ülkede, ankete göre Cumhuriyet Yürüyüşü Ulusal Meclis'te salt çoğunluğu elde edebiliyor.

Anket sonuçlarına göre, merkez sağda Cumhuriyetçiler Partisinin (LR) Ulusal Mecliste 140 ila 155 arası sandalye ile ikinci, Sosyalist Partinin (PS) 40-50 arası sandalye ile üçüncü büyük parti olması öngörülüyor.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisinin (FN) ise Ulusal Meclis'te sadece 10-15 milletvekili temsil edilmesi bekleniyor.

Genel seçimlerin, bu şekilde sonuçlanması durumunda PS'nin kuruluşundan bu yana en kötü seçim sonucunu alacağı ve FN'nin 2012 genel seçimlerinde aldığı 2 sandalyeyi bu seçimde 12'ye yükselterek kendi rekorunu kıracağı tahmin ediliyor.

Opinionway-Orpi kamuoyu şirketinin geçen hafta yaptığı ankete göre, genel seçim sonucunda Cumhuriyet Yürüyüşü hareketi yine salt çoğunluğu elde edebiliyor.

Anket sonuçlarına göre, Cumhuriyet Yürüyüşü hareketi Ulusal Mecliste 310 ila 330 arası, LR partisi 140 ila 160 arası, PS partisini 25-30 arası ve FN partisi 10-15 milletvekili ile temsil edilecek.

Fransızlar, 11 Haziran'da, Ulusal Mecliste görev yapacak 577 milletvekilini belirlemek için sandık başına gidecek.

İlk turda en az yüzde 50 oy alan milletvekili adaylarının doğrudan Meclise gireceği yarışta, herhangi bir adayın yüzde 50'yi yakalayamadığı sandalyeler için ikinci tur seçimler yapılacak. 18 Haziran'daki ikinci tura, ilk turda yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar katılabilecek ve burada en fazla oyu alan aday milletvekili seçilecek.

Kaynak: AA