KKTC'de 'Hala Sultan'a Vefa Sergisi' Açılacak

Türk Tarih Kurumunca, Lefkoşa'da 717 Haziran tarihlerinde 'Uluslararası Hala Sultan'a Vefa Sergisi' düzenlenecek Sergide, Hadisi Şerif metni, Kıbrıs Fetihnamesi, Hala Sultan Tekkesi'nin istisnai vakıflardan olduğunu gösteren belgeler tarihseverlerle buluşacak.

Türk Tarih Kurumunca (TTK) düzenlenen 'Uluslararası Hala Sultan'a Vefa Sergisi', 7-17 Haziran'da KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da tarih severlerle buluşacak.

TTK'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Lefkoşa'daki Bedesten'de açılacak sergide, Türkler arasında 'Hala Sultan' olarak anılan kadın sahabelerinden Ümmü Haram binti Milhan yad edilerek, Kıbrıs'ın Türk ve İslam tarihi bakımından önemli tarih belgeleri ve muhtelif vesikaları kamuoyu ile paylaşılacak. 7-17 Haziran tarihlerinde düzenlenecek sergide, TTK bünyesindeki Hala Sultan'a dair en eski yazma eserlerden çıkarılan Hadis-i Şerif metni, Hala Sultan Tekkesi Vakfı tapu tahrir kaydı ve vakfa ait arazi ile emlak belgeleri, Kıbrıs Fetihnamesi, Hala Sultan Tekkesi'nin istisnai vakıflardan olduğunu gösteren belgeler sergilenecek.

Ayrıca Ebussuud Efendi'nin Kıbrıs'ın fethine dair fetvası, Hala Sultan Tekkesi'nin planı ve tarihi fotoğrafları, Türkiye ile İngiltere arasında Kıbrıs'taki vakıfların işleyişine dair anlaşma maddeleri ve buna dair raporlar da tarih severlerle buluşacak.

- 'Hala Sultan'

'Hala Sultan', 647 yılında Kıbrıs'ın fethine katılarak şehit düştü. Kendisi hakkında rivayet edilen bir Hadis-i Şerif'te bir deniz seferinde şehit olacağı müjdelenen Hala Sultan, Kıbrıs'taki İslam varlığının manevi sembollerinden oldu.

Osmanlılar adayı fethettikten sonra Hala Sultan'ın kabrini ihya ederek, sonraki yıllarda türbe çevresine şadırvan, tekke ve cami inşa etti.

Kaynak: AA