Garanti Bankası Ve IFC'den 'Yeşil Mortgage' Projelerine Destek

Garanti Bankası, Dünya Bankası Grubu üyesi IFC ile İTMK programı kapsamında, 5 yıl vadeli 150 milyon dolar karşılığında yaklaşık 540 milyon lira tutarında sözleşme imzaladı.

Garanti Bankası, Dünya Bankası Grubu üyesi International Finance Corporation (IFC) ile İpotek Teminatlı Menkul Kıymet İhracı (İTMK) programı kapsamında, 5 yıl vadeli 150 milyon dolar karşılığında yaklaşık 540 milyon lira tutarında sözleşme imzaladı.

Garanti Bankası açıklamasına göre, IFC ile İpotek Teminatlı Menkul Kıymet İhracı (İTMK) programı kapsamında, 5 yıl vadeli 150 milyon dolar karşılığında yaklaşık 540 milyon lira tutarında sözleşme imzaladı

Bankanın program özelinde ilk kez gerçekleştirdiği ihraç, aynı zamanda IFC’nin de Türkiye’de yatırım yaptığı ilk İTMK ihracı oldu. Garanti, IFC ile TL cinsinden gerçekleştirdiği ilk işlem olma özelliğini de taşıyan fonu, ağırlıklı olarak 'Yeşil Mortgage' olarak nitelenen, enerji verimliliği yüksek binaları kapsayan çevre dostu projelerin finansmanında kullandıracak.

IFC ile yapılan anlaşmayı değerlendiren Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, 'Garanti Bankası olarak, IFC ile Türkiye’de ilk kez konut ipoteğine dayalı, ‘Yeşil Mortgage’ kapsamındaki projeleri destekleyecek, ezber bozan bir anlaşmaya imza attık. Bu ihraçla, ülkemizin sürdürülebilir geleceğine yaptığımız katkıyı pekiştirdiğimiz inancındayız. Garanti Bankası’nın ilk ipotek teminatlı menkul kıymet ihracı olan bu işlem sayesinde sağladığımız fonla, enerji verimliliği yüksek, çevreci konutların çoğalmasına, bu sayede sürdürülebilir şehirlerin gelişmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.

IFC ile imzaladığımız anlaşma aynı zamanda, Garanti ve Türkiye’nin uluslararası finans çevrelerinde inşa ettiği güven ve istikrarı da bir kez daha kanıtladı. Yurt dışı borçlanma olanağı yaratma ve derinleştirmedeki başarısını sürdüren Garanti, her zaman uluslararası bankaların ve yatırımcıların Türkiye'de çalışmak isteyeceği ilk banka olma vizyonuyla yoluna devam ediyor.' değerlendirmesini yaptı.

IFC Finansal Kurumlar Grubu Başkanı Marcos Brujis ise, 'IFC'nin Türkiye stratejisinde iklim değişikliği ile mücadeleye destek olmak, sürdürülebilir şehirler inşa etmek ve sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunmak gibi öncelikler yer alıyor. Garanti Bankası ile bu hedefler doğrultusunda birlikte çalışmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bunun gibi farklı ve yaratıcı finansman enstrümanları ve Türk Lirası ihracı hem sermaye piyasalarının çeşitlendirilmesine katkıda bulunacak, hem de yatırımcı güveninin artmasına destek olacaktır. Yeşil Mortgage ürünleri sayesinde enerji verimliliğine sahip evlerin yaygınlaşması teşvik edilecektir.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA