'46. Orhan Kemal Roman Armağanı'

Orhan Kemal anısına düzenlenen '46. Orhan Kemal Roman Armağanı' ödülü 'Unutkan Ayna' romanıyla Gürsel Korat’a verildi

Toplumcu - Gerçekçi edebiyatın büyük ustası Orhan Kemal anısına düzenlenen '46. Orhan Kemal Roman Armağanı' ödülü 'Unutkan Ayna' romanıyla Gürsel Korat’a verildi.

Orhan Kemal Kültür Merkezi tarafından düzenlenen törende, Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesinde bir araya gelen edebiyat dünyasının önemli isimleri ölümünün 47. yılında Orhan Kemal'i andı. Törende 'Unutkan Ayna' romanıyla '46. Orhan Kemal Roman Armağanı' ödülü Gürsel Korat'a takdim edildi.

Korat, yaptığı ödül konuşmasında, 'Orhan Kemal gönlümü çeldiğinde henüz 14 yaşındaydım. İlk gençlik yıllarımda onların romanlarını okudum. Çok sonra kendi yazarlığım üzerine düşündüğümde anladım ki Kemaller sayesinde edebi metindeki coğrafyanın önemini kavramışım. Onlara şükran borçluyuz.' dedi.

- 'Yoksulların büyük yazarı'

Korat, 'İstanbul merkezinin dışına kayma tavrını onlardan görüp tutkuyla benimsemiş ve bununla ilgili dil olanaklarını zorlamışımdır. Fabrika çıkışlarının, hayat dolu insanların ve yaşamı seven yoksulların büyük yazarı iyimser Orhan Kemal'i okuyup da mutsuz olmak mümkün değil. O yaşam güdüsünü sanatın diline çeviren bir yazardır. Orhan Kemal, insanın pek de yüzleşmek istemediği yoksulluğa ve ezilmişliğe içerden baktı.' şeklinde konuştu.

Orhan Kemal'in tavrının yalnızca toplumculuk veya gerçekçilikle açıklanamayacağını ifade eden Korat, onda gerçekçiliğin kötümserliğinin olmadığını ve Türk romanının iyimserinin Orhan Kemal olduğunu kaydederek, 'Unutkan Ayna gibi bir insanlık yıkımı hikayesini anlatırken gülümsemeyi ve ironiyi unutmadıysam bunda Orhan Kemal'in payı büyüktür.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA