TİKA, Makedonya'da Kültür, Sağlık Ve Eğitim Alanlarında Destek Sağlıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Makedonya Koordinatörü Aytekin Ayden, "Makedonya’da 500’ün üzerinde projemiz mevcut. Eğitim, sağlık, tarım alanlarında ve kamu personelinin ve kurumların teknik donanımının arttırılması alanlarında çeşitli faaliyetlerde bulunuyoruz" dedi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Makedonya Koordinatörü Aytekin Ayden, TİKA’nın Makedonya’da gerçekleştirdiği projeler hakkında bilgi verdi. Başkanlığın 2016 yılında Makedonya’da faaliyetlerine başladığını ifade eden Ayden, "Bugüne kadar 500’ün üzerinde projemiz mevcut, sanıyorum 2017 yılının sonunda da 600 projeyi yakalamış olacağız. Makedonya malumunuz ecdat yadigarı bir coğrafya. TİKA, Osmanlı eserlerinin restorasyonu ve gelecek nesillere aktarılması noktasında geçtiğimiz dönemlerde 5 büyük Osmanlı camisinin tadilatını tamamlayarak, buradaki Müslüman halkın hizmetine sunmuştur. Bugün halihazırda devam eden çalışmalarımızdan Üsküp’te bulunan Üsküp Alaca Camii, Sultan Murat Camii ve Saray Hüseyin Şah Camilerinin restorasyonu devam etmektedir. Bu 3 projenin de restorasyon proje çizimlerini başkanlığımız gerçekleştirmiş olup yine yakın zamanda da Debre’deki Fatih Sultan Mehmet Camii, İştip’teki Hüsameddin Paşa Camii ve Üsküp’teki Murat Paşa Camilerinin de restorasyon çalışmaları da başlayacak" şeklinde konuştu.



Makedonya’ya her alanda destek verildi

TİKA’nın restorasyon projelerinin ötesinde Makedonya’da; eğitim, sağlık, tarım alanlarında ve kamu personelinin ve kurumların teknik donanımının arttırılması noktasında da birçok proje ve faaliyet gerçekleştirdiği bilgisini veren Ayden, "2006 yılından bu yana 35 ilköğretim okulu ve lise inşaatı olmak üzere eğitim hizmeti sunulmuştur. Sağlık alanında ise hastanelerin ve sağlık ocaklarının tadilatları, yenilerinin inşa edilmesi ve sağlık malzemelerinin donanımsal olarak karşılanması başkanlığımızca gerçekleştirildi.

Ayrıca büyük bir projemiz olan Üsküp Aziz Kiril ve Metodi Üniversitesi Çocuk Yoğun Bakım kliniğinin tadilatını gerçekleştirdik, şu an ekipmanların tamamı Üsküp’e vardı, önümüzdeki hafta içerisinde hastaneye teslimini gerçekleştireceğiz. Tarım alanında da özellikle Doğu Makedonya’daki soydaşlarımızın yaşadığı bölgelerde başkanlığımızca gerçekleştirilen arıcılık projesi çok önemli bir yer tutmakta. Bugün 21 aileye arıcılık alanında ekipman dağıtılarak eğitimler verildi, bu aileler yılda 3-5 bin euro arasında bir gelir elde etmektedir. Yine bu bölgede 560 aileye sera dağıtımı yapılarak domates ve biber tohumlarının dağıtımıyla önemli bir gelir kapısı sağlanmıştır. Pirinç kalitesinin arttırılması projesi kapsamında da Türkiye’den kaliteli 15 tür pirinç bu ülkeye getirilerek deneme yapılmış, ekimler neticesinde olumlu sonuçlar alınarak bir başarı sağlanmıştır. Bu kampsamda da 560 aile bu projeden faydalanmıştır. Pirinç üretiminde, bir Türk firması tarafından artık paketleme de yapılarak, hem Makedonya iç pazarına hem de Balkan coğrafyasına ürünün ihracı olmuştur. TİKA olarak kamu personelinin kapasitesinin geliştirilmesi için gerek Türkiye’den getirdiğimiz kamu personelinin buradaki eğitim faaliyetleri, gerekse buradan götürdüğümüz kamu personellerinin aldıkları eğitim faaliyetlerimiz de oldu. Tabi bütün bu projelerin ötesinde olmasını istemediğimiz ama olaması durumunda Türkiye’nin dost elinin uzanacağı alan acil insanı yardım projeleri. 2015 ve 2016 yılında burada meydana gelen sel felaketlerinde hem gıda yardımı hemde beyaz eşya ve diğer ev eşyaları malzemeleri yapılarak insanlara destek olundu" diye konuştu.

Kaynak: İHA