Somuncu Baba Külliyesi'ne Ramazan İlgisi

Aksaray'da, Hacı Bayramı Veli'nin hocası, alim ve mutasavvıf Şeyh Hamidi Veli'nin türbesinin yanına yaptırılan külliyeye ramazan ayında ziyaretçiler yoğun ilgi gösteriyor Somuncu Baba'nın hayatıyla ilgili biyografik çalışmaları bulunan Ulu: 'Yılın her mevsimi Somuncu Baba Külliyesi yoğun şekilde ziyaret ediliyor. İnsanlar türbede duasını edip, çilehaneye girerek Somuncu Baba'nın orada yaşadığı güzellikleri, hatıraları yaşamaya çalışıyor'

TURAN KAZAK - OĞUZHAN DEMİRAY - Aksaray'da, Hacı Bayram-ı Veli'nin hocası, alim ve mutasavvıf Şeyh Hamid-i Veli'nin türbesinin yanına yaptırılan külliyede ramazan ayında ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde 7 bin evliyanın yattığını ifade ettiği Ervah Kabristanlığı yanında yer alan ve içinde Somuncu Baba'nın hayatının minyatürlerle 12 bölümde anlatıldığı müze ile ziyaretçilerin ibadet edebilecekleri caminin de olduğu külliye, Türkiye'nin birçok ilinden ziyaretçileri ağırlıyor.

Çekimlerinin tamamı Aksaray'da gerçekleştirilen ve geçtiğimiz yıl vizyona giren 'Somuncu Baba: Aşkın Sırrı' filmi ile beraber, bu yıl Somuncu Baba Külliyesi'ne ilginin atması dikkati çekiyor.

Türk Hava Yolları, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Aksaray Belediyesi'nin desteği, TRT'nin de ortak yapımcılığıyla geçtiğimiz yıl vizyona giren ve oyuncu kadrosunda Furkan Palalı, Ali Sürmeli, Altan Akışık, Altan Gördüm gibi ünlü isimlerin yer aldığı 'Somuncu Baba: Aşkın Sırrı' filmi, 'Somuncu Baba' olarak bilinen Şeyh Hamid-i Veli'nin türbesinin de bulunduğu külliyeye ilgiyi arttırdığı belirtiliyor.

Somuncu Baba'nın hayatıyla ilgili biyografik çalışmaları bulunan Mahmut Ulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şeyh Hamid-i Veli'nin Osmanlı döneminde yaşamış Anadolu erenlerinden olduğunu söyledi.

- Çilehane ve müze ilgi görüyor

Somuncu Baba'nın medrese ve tasavvufi eğitimini tamamladıktan sonra bir müddet Bursa'da bulunduğunu, daha sonra çıktığı hac yolculuğunun ardından Aksaray'a yerleştiğini ifade eden Ulu, türbesinin de burada bulunduğunu anımsattı.

Türbeyi ziyarete gelenlerin, külliyeyi gezmeden gitmediklerini anlatan Ulu, 'Yılın her mevsimi Somuncu Baba Külliyesi yoğun şekilde ziyaret ediliyor. İnsanlar türbede duasını edip, çilehaneye girerek Somuncu Baba'nın orada yaşadığı güzellikleri, hatıraları yaşamaya çalışıyor. Ziyaretçilerimiz daha sonra hayatının detaylı şekilde minyatürlerle anlatıldığı müzeye geçerek, Somuncu Baba'nın hayat serüvenini görme imkanı buluyor.' diye konuştu.

Ulu, 'Somuncu Baba: Aşkın Sırrı' filminin külliyeye ziyareti arttırdığına işaret ederek, şunları kaydetti:

'Somuncu Baba her ne kadar Anadolu'da biliniyor olsa da geçen yıl vizyona giren 'Somuncu Baba: Aşkın Sırrı' filmiyle beraber, tanınırlığı bir kat daha artmış oldu. İnsanlar Somuncu Baba'nın kabrini ziyaret etmek ve yakından tanımak için buraya daha fazla gelmeye başladı. Özellikle önemli geceler ve ramazan ayında ziyaretçiler külliyeye yoğun ilgi gösteriyor.'

- 'Burada insan çok güzel duygulara kapılıyor'

Külliyeyi ziyaret edenlerden Rukiye Gülsüm ise Somuncu Baba'nın türbesinde dua etmek etmek için Ankara'dan geldiğini dile getirerek, 'Somuncu Baba filmini izledim ve buraya özellikle gelmek istedim. Somuncu Baba'nın türbesini ziyaret ederek, duamızı ettik, şimdi de müze bölümünü geziyoruz. Burada insan çok güzel duygulara, manevi bir hissiyata kapılıyor.' dedi.
Kaynak: AA