NATO'dan Baltıklarda Tatbikat

NATO askerleri, PolonyaLitvanya sınırında tatbikat başlattı.

NATO, Polonya ve Litvanya sınırında geniş çaplı askeri tatbikat düzenledi.

NATO yetkilileri, tatbikatın İttifakın 2016 Varşova Zirvesi'nde aldığı Geliştirilmiş İleri Mevcudiyet kararı çerçevesinde yapıldığını belirtti.

Olası bir Rus saldırısına karşı hazırlık senaryosuna sahip savunma tatbikatı, Polonya-Litvanya sınırındaki 'Suwalki Koridoru'nda düzenleniyor.

İki ülke arasındaki 'Suwalki Koridoru', stratejik öneme sahip. Koridor Estonya, Letonya ve Litvanya'nın Batı ülkeleri ile bağlantı noktası konumunda. Rusya'nın olası bir işgali durumunda bu üç ülkenin Batılı müttefikleriyle irtibatı kesiliyor.

Toplam bin 500 ABD ve İngiliz askerinin katıldığı tatbikata hava araçlarının yanı sıra Polonya, Litvanya ve Hırvat askeri güçleri destek veriyor.

NATO'nun doğu kanadındaki ülkeler, Rusya'nın 2014'de Kırım'ı yasa dışı ilhakı ve Ukrayna'nın doğusundaki saldırgan tutumu üzerine İttifaktan ek güvenlik teminatı talebinde bulunmuştu.

NATO, Rusya'yı 'caydırmak' amacıyla 2016 Varşova Zirvesi'nde aldığı kararla 'Geliştirilmiş İleri Mevcudiyet' olarak adlandırdığı strateji ile Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'ya asker sevkiyatı başlatmıştı. Halihazırda 4 ülkede 4 bin 500 den fazla NATO askeri bulunuyor.

Kaynak: AA