İtikafta İslam Beldelerinin Huzuru İçin Dua Ediliyor

Ramazanın son günlerinde gizli ve bin aydan hayırlı olduğuna inanılan Kadir Gecesinin sevabına erişmek için İstanbul'daki 253 camide itikafa girenler, Kur'an okuyor, ibadet ediyor ve İslam beldelerinin huzura kavuşması için gecegündüz dua ediyor Farklı şehir ve ülkelerden gelerek tarihi Şehzadebaşı Camisi'nde itikafa giren Müslümanlar, büyük bir duygu ve ibadet yoğunluğunun yaşandığı itikafı herkese öneriyor Şehzadebaşı Camisi'nde itikafa girmeyi tercih eden Suat Taş: 'Türkiye'de çok fazla önemi bilinmiyor ama itikaf çok önemli bir sünnet. Peygamberimiz sürekli itikafa girmiştir. Burada Türkiye ve İslam beldelerinin huzura kavuşması için dua ediyoruz. Herkese şiddetle öneriyorum' Konyalı Mehmet Akın: 'Burada kendini cemaate bırakanın tüm günü dopdolu geçiyor. Vakit namazlarımızı cemaatle kılıyoruz. Teravihleri ise hatimle eda ediyoruz. Burada hiçbir sıkıntımız yok. Bol bol ibadet yapıyoruz. Dış dünya ile ilişkimizi kesmeye çalışıyoruz'

İSTANBUL – Ramazanın bitimine sayılı günler kala dış dünyayla irtibatlarını keserek bu ayın rahmet, bereket ve feyzinden daha fazla istifade etmek isteyen bazı Müslümanlar camilerde itikafa girdi.

Ramazanın son günlerinde gizli ve bin aydan daha hayırlı olduğuna inanılan Kadir Gecesinin sevabına erişmek için itikafa (bir kişinin kendini çevresinden soyutlayarak ramazanın son on gününü gece gündüz ibadetle geçirmesi) girenler, İslam beldelerinin huzura kavuşması için gece gündüz dua ediyor.

İstanbul Müftülüğü, dileyen İstanbulluların daha yoğun ibadet etmelerine imkan sağlamak amacıyla 253 camide itikafa girilmesine izin verdi. Başta selatin camileri olmak üzere hemen her ilçede birkaç camide on binlerce kişi gece gündüz Kur'an-ı Kerim okuyor, ibadet ediyor ve günlerini dua etmekle geçiriyor.

İtikaftakiler, vakit namazlarını cemaatle kılıyor, teravihi hatimle eda ediyor, gecenin bir yarısında kalkıp teheccüd namazında Müslümanların içerisinde bulunduğu durumdan kurtulmaları için Allah’a yakarıyor.

Geçen çarşamba akşamı camilere kapanarak burada yatıp kalkan ve her türlü ihtiyaçlarını buradan karşılayan Müslümanlar, mukabele okuyor, ibadetlerini yerine getiriyor, Türkiye başta olmak üzere kriz ve iç çatışmaların yaşandığı ülkelerin geleceği için dillerinde duaları eksik etmiyor.

- 'Buradaki huzuru başka yerde bulmak mümkün değil'

Bu camilerden bir tanesi olan Fatih'teki tarihi Şehzadebaşı Camisi’nde farklı ülke ve şehirlerden gelen müminler, burada büyük bir duygu ve ibadet yoğunluğu yaşıyor.

Tarihi Şehzadebaşı Camisi'ndeki itikafın müdavimleri, İslam peygamberi Hz. Muhammed’in bu ibadete büyük önem verdiğini belirterek herkese tavsiye ediyor.

Birkaç yıldır itikafa girdiğini belirten ancak ilk defa Şehzadebaşı’nda bu ibadeti yaşama fırsatına ulaştığını dile getiren Konyalı Mehmet Akın, 'Buranın havası çok farklı. Her ramazanda dışarıda baş ağrılarım olurdu. Allah'a çok şükür bitti.' dedi.

Camideki bütün vakitlerinin ibadetle geçtiğini aktaran Akın, 'Burada kendini cemaate bırakanın tüm günü dopdolu geçiyor. Vakit namazlarımızı cemaatle kılıyoruz. Teravihleri ise hatimle eda ediyoruz. Burada hiçbir sıkıntımız yok. Bol bol ibadet yapıyoruz. Dış dünya ile ilişkimizi kesmeye çalışıyoruz.' diye konuştu.

Günlerinin çok yoğun ve iyi geçtiğini anlatan Akın, şunları kaydetti:

'Ümmetin selameti ve başımızdaki devlet büyüklerimiz ile ailemiz için ediyoruz. Bu çok güzel bir ibadet. Herkese tavsiye ediyorum. Arkadaşlarıma 'gayrimüslimler bu ibadetin lezzetini bilseler bize bırakmazlar' diyorum. Emin olun buradaki huzuru başka yerde bulmak mümkün değil. Hamdolsun Allah’ım bize nasip etti inşallah bütün mümin kardeşlerimize de nasip eder. Hiçbir zorluk yaşamıyor, kendimi tatilde hissediyorum.'

Elazığlı Suat Taş ise üç yıldır Şehzadebaşı Camisi'nde itikafa girdiğini belirterek, 'Türkiye'de çok fazla önemi bilinmiyor ama itikaf çok önemli bir sünnet. Peygamberimiz sürekli itikafa girmiştir. Burada Türkiye ve İslam beldelerinin huzura kavuşması için dua ediyoruz. Herkese şiddetle öneriyorum.' ifadelerini kullandı.

Tarihi dini kaynaklarda itikaf dönemlerinde ramazanın son 10 gününde Medine sokaklarının adeta boşaldığının anlatıldığını dile getiren Taş, şöyle konuştu:

'Peygamberimizden sonraki Müslümanlar yeni sahabe nesli, bu sünnete dört elle sarılmışlardır. Burada gerçekten dünyadan kopuyoruz. Dışarıda ne olup bittiğini biz bilmiyoruz. Tamamıyla elimizden geldiği kadar kendimizi ibadete verip tüm İslam alemi için dua etmeye çalışıyoruz. Çok güzel bir manevi iklimi yaşıyoruz. Dünyanın dört bir yanından -Afrika, Avrupa, Asya’dan Mısırlı, Pakistanlı, Suriyeli, Hindistanlı Müslümanlar var burada. Namazlarımızı kılıyor, zikirlerimizi yapıyor ve İslam alemi için dua ediyoruz.'

- 'Savaşların sona ermesi için dua ediyoruz'

6 yıldır itikafa girdiğini son üç yıldır da Şehzadebaşı Camisi’ni tercih ettiğini belirten İstanbullu Engin Öçal da günahlardan uzak durmak için bu ibadetin önemli olduğunu söyledi.

Özellikle gençlere bu ibadeti yerine getirmeyi önerdiğini kaydeden Öçal, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Tabi burada yaşadığımızı dışarıya yansıtmak önemli. Burada edindiklerimizi sürdürmek ve bunu kalıcı hale getirmek güzel. Bu mekanlarda güzel dostluklar da kuruluyor. Zira birlikte dua ediliyor, birlikte hareket ediliyor ve güzel bir atmosfer paylaşılıyor. Bizler burada imanlı ölmek, hayırlı insanlar olmak ve savaşların sona ermesi için dualar ediyoruz.'

İstanbul'daki camilerde 14 Haziran'da başlayan itikaf arife güne sone erecek.

Kaynak: AA