Filistinli Eski Tutukluların Maaş Krizi

İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde bulunan Filistin Başbakanlığı önünde çadır kuran eski tutuklular, hükümetin maaşlarını kesme kararını protesto etti.

RAMALLAH – İsrail hapishanelerindeki Filistinli eski tutuklular, hükümetin maaşlarını kesmesi üzerine Filistin Başbakanlığı önünde çadır kurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde bulunan Filistin Başbakanlığı önünde çadır kuran eski tutuklular, hükümetin maaşlarını kesme kararını protesto etti.

Eski tutuklu Yusuf Şemsane AA muhabirine, “2011’deki Şalit esir takası anlaşması sonucu serbest kalanlar olarak ay başında Filistin hükümeti tarafından ödenen maaşlarımızın yatmadığını görünce şaşırdık. Sonra yaptığımız araştırma sonucunda hükümetin maaşlarımızı kesme kararı aldığını öğrendik.” dedi.

Şemsane, Filistin Hükümeti’nin Batı Şeria ve Gazze’de 277 eski tutuklunun maaşlarını kestiğini belirterek, “Filistin liderliği, ABD ve İsrail’in baskılarına boyun eğerek maaşlarımızı kesti. Şu ana kadar bize ikna edici bir cevap veremediler.” ifadelerini kullandı.

Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı Esirler ve Özgürleşenler Heyeti Başkanı İsa Karaka, telefonla kendisine ulaşan AA muhabirine, konuya dair herhangi bir bilgisinin olmadığını belirterek, “Ayrıntıları Filistin Yönetimi Başkanlığından bulabilirsiniz.” cevabını verdi.

İsrail hapishanelerinde 5 yıl yattıktan sonra serbest bırakılan yüzlerce eski Filistinli tutuklu, Batı Şeria'daki Filistin yönetiminden her ay düzenli maaş alıyor.

Hamas ile İsrail arasında daha önce varılan esir takasıyla serbest bırakılan Filistinliler, 6 Haziran'da yaptıkları açıklamada, mayıs ayı maaşlarının Filistin hükümeti tarafından kesildiğini duyurmuştu.

Hamas ile İsrail arasında 2011'de varılan esir takası anlaşmasıyla İsrail askeri Gilad Şalit'e karşılık bin 27 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı.

Kaynak: AA