Çiftçilere Patates Böceği Uyarısı

Ladik Ziraat Odası Başkanı Demir: '(İlaçla) Mücadele doğal yöntemlerle de desteklenmelidir. Bu yöntemin başında patates böceklerinin toplanıp imha edilmesi gelmektedir'

Kavak Ziraat odası Başkanı İmdat Demir, patates böceği ile mücadelede, ilaçlamanın doğal yöntemlerle desteklenmesi gerektiğini, bunların başında da bu böceklerin toplanarak imhasının geldiğini belirtti.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patates böceğinin zararlarına işaret etti.

Zararlının patatesin yaprağında çoğaldığını ve önemli miktarda hasat kaybına neden olduğunu anlatan Demir, böcekle mücadele için larva döneminde kimyasal ilaçlama yapılması, sonrasında da doğal mücadele yöntemleriyle bunun desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Demir, ilaçlamaya rağmen zararlının görülmesinin tümden önlenemediğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Mücadele doğal yöntemlerle de desteklenmelidir. Bu yöntemin başında patates böceklerinin toplanıp imha edilmesi gelmektedir. Patates bitkisine bakıldığı zaman büyüklüğü nedeniyle kolayca görülebilen ve çok yavaş hareket ettikleri için kaçamayan bu böcekler, eldiven giyilmiş elle toplanıp imha edilmeli. Tabi bu doğal yöntem daha çok küçük yetiştiriciler için geçerlidir. Diğer taraftan üreticiler patates hasatının tamamen yapılmasına ve tarlada kesinlikle patates kalıntısı bırakmamaya dikkat etmeli.'

Demir, patates böceği ile mücadelede tarım kuruluşlarından ve serbest çalışan ziraat mühendislerinden destek alınabileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA