TİM 24. Olağan Genel Kurulu

TİM Başkanı Büyükekşi: 'İhracatımızın yarısını, ülkemizdeki yabancı yatırımların yüzde 70’ini temsil eden Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin güçlendirilmesini ve yeni fasıllar açılmasını arzu ediyoruz' 'Titizlikle çalışılan Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesinin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini bekliyoruz'.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 'İhracatımızın yarısını, ülkemizdeki yabancı yatırımların yüzde 70’ini temsil eden Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin güçlendirilmesini ve yeni fasıllar açılmasını arzu ediyoruz.' dedi.

Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen TİM 24. Olağan Genel Kurulunda ihracata ve ekonomiye ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve devletin ekonomi yönetimine ihracatçılara olan desteklerinden ötürü teşekkür eden Büyükekşi, Türk ihracatçılarının bu destekler sayesinde Türkiye'nin ticaret elçileri olarak dünyada tüm pazarlara girebildiğini söyledi.

Türkiye markasını dünyanın her bir köşesine gururla götürdüklerini aktaran Büyükekşi, 'Geçen yıl 30 ülkeye ticaret heyeti düzenlemiştik. 2017’de ise 48 ülkeye gideceğiz dedik. 2016’da 7 Afrika ülkesine gittik. Bu sene ise 12 ülkeye gidiyoruz.' bilgisini verdi.

Dünyanın önemli ticaret noktalarında Türk Ticaret Merkezleri kurmaya başladıklarını anlatan Büyükekşi, şöyle konuştu:

'Şimdiye kadar İran, Dubai, Şikago ve New York’ta merkezlerimiz faaliyete başladı. Farklı ülkelerde de açmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. TİM olarak bütün faaliyetlerimizi katma değerli ihracat için Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma başlıkları altında yürütüyoruz. Bu konularda geride bıraktığımız Genel Kuruldan bu yana ilk defa düzenlediğimiz bazı etkinliklerimiz oldu: Marka Konferansı, Türkiye Tasarım Haftası, İhracat Zirvesi, Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması, Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması gibi…'

- 'Ben de yeşil pasaportumu aldım'

Büyükekşi, Türkiye İnovasyon Haftasının 5'incisini düzenlediklerini ifade ederek, İnovaLİG programının devam ettiğini söyledi.

Hükümete 500 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi açma sözü verdiklerini hatırlatan Büyükekşi, şu an 163 firmanın Ar-Ge ve Tasarım Merkezi açtığını kaydetti.

Devletten daha fazla ihracat desteği istediklerini, bunun üzerine desteklerin 1 milyar TL’den 3 milyar TL’ye çıkarıldığını hatırlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:

'Vize konusunda sıkıntılarımız var' dedik. Hükümetimiz ihracatçılarımıza yeşil pasaport hakkı tanıdı. Ben de yeşil pasaportumu aldım. 'Finansman konusunda sorunlarımız var' dedik, Eximbank’ın sermayesi 3 katına çıkarıldı. Kredi Garanti Fonu (KGF) ile 250 milyar TL’lik teminat sağlanarak ihracatçılarımıza yüzde 100 güvence imkânı tanındı. 'Dijital platformlarda daha fazla yer almamız gerekir' dedik, hükümetimiz, e-ticaret sitelerine üyelik desteği sağladı. Ekonomi Bakanlığımız üyelik ücretlerinin yüzde 80’ini destekliyor.'

- 'Üretim reform paketinin yasalaşmasını bekliyoruz'

Büyükekşi, verilen destekler için minnettar olduklarını ifade ederek, beklentilerinin henüz bitmediğini anlatarak, şu talepleri sıraladı:

'İhracatçılarımız gümrüklerdeki mesai saatleri dışında yaptıkları işlemler için ek bedel ödüyorlar. Bu uygulamanın kaldırılması gerektiğine inanıyoruz. KDV yükü bizlere finansman sorunu yaratıyor. Bu konuda Maliye Bakanımızla beraber çalışıyoruz. Önümüzdeki ay önerilerimizi sayın bakanımıza arz edeceğiz. Bu konuda olduğu gibi, sorun yaşadığımız tüm konularda bizlere destek veren sayın Maliye Bakanımıza ayrıca teşekkür ediyoruz. Bizler için büyük önem arz eden ve bakanlarımız tarafından üzerinde titizlikle çalışılan Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesinin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini bekliyoruz. İhracatımızın yarısını, ülkemizdeki yabancı yatırımların yüzde 70’ini temsil eden Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin güçlendirilmesini ve yeni fasıllar açılmasını arzu ediyoruz. Sayın Başbakanımız, 'Seçim geçti, artık geçim zamanı' diyerek yeni ekonomik reformlar için ilk adımı attı.Sanayicilerimizi yakından ilgilendiren üretim reform paketinin biran önce yasalaşmasını bekliyoruz.'

Büyükekşi, şunlara vurgu yaptı:

'Son dönemde kredi faizlerinde yükseliş görüyoruz. Sayın Başbakanımızın geçen hafta ifade ettiği gibi: 'Yüzde 15 - 16’lık faiz oranları ihracatçılarımız ve sanayicilerimizin için ağır bir yük.' Faiz oranlarının tek haneli rakamlara inmesini arzuluyoruz.'

Büyükekşi, yurt dışında toplam 1,5 milyar kişiye ulaşmayı hedeflediğimiz projenin videosu olan ve 7 ülkede yayınlanan 'Yabancı dostlarımızın dilinden Türkiye.' videosunu izletti.

- Ödüller dağıtıldı

Genel Kurula, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yanı sıra çok sayıda iş ve siyaset dünyası temsilcisi katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki bakanlar Türkiye'nin en başarılı ihracatçılarına ödüllerini verdi.

Kaynak: AA