GÜNCELLEME 2 - Manisa'da Kışlada Gıda Zehirlenmesi Şüphesi

Manisa 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığında görevli 69 er hastaneye kaldırıldı Manisa Valisi Güvençer: 'Şu an yatışları sağlanan 69 askerimizin sağlık durumlarının gayet iyi olduğuna dair hekimlerimizden ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterimizden bir tıp insanı olarak sevindirici bilgiyi aldım'VALİNİN HASTANEDEKİ ASKERLERİ ZİYARETİ VE AÇIKLAMASI EKLENDİ

Manisa 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığında görevli 69 er, akşam yemeğinin ardından çeşitli şikayetlerle hastaneye kaldırıldı.

Alınan bilgiye göre, komutanlığın General Seyfettin Çalbatur Kışlası'nda akşam yemeğinin ardından mide bulantısı ve kusma şikayetiyle revire müracaat eden 69 asker, buradaki ilk müdahalenin ardından Manisa ve Merkezefendi devlet hastanelerine kaldırıldı.

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 bin acemi erin eğitim aldığı Manisa 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığında akşam yemeğinden sonra 85 erin mide bulantısı ve kusma şikayetiyle tugayın revirine başvurduğunu belirterek, 'Çok kısa zaman önce yaşanan acı tecrübe sebebiyle tugay revirinde durumu ciddi bulunan 69 Mehmetçiğimiz, Manisa ile Merkezefendi Devlet Hastanelerimize sevk edildi ve bu çocuklarımızın hastanelerimize yatışları sağlandı. Her birinin durumu iyi.' dedi.

Vali Güvençer, erlerin 24 saat müşahede altında tutulacağını dile getirerek, 'İlk hasta çocuklarımızdan alınan örneklerin laboratuvar tetkik sonuçlarına göre herhangi bir toksikolojik bulgu vermedi ama kesin bir şey söyleyebilmek için 24 saat takip etmemiz lazım.' diye konuştu.

Askerlerin durumuyla net bilgi almak için hastaneye gittiğini aktaran Güvençer, şunları kaydetti:

'Memnuniyet verici olan saat 22.30'dan itibaren Tugay Komutanlığı revirine benzer şikayetten yeni askerlerimizin müracaat etmemiş olması ve hastanedeki müşahede altındaki çocuklarımızın mide bulantısı ve kusma dışında ateş, ishal ve benzeri farklı komplikasyonlarla karşılaşmamış olmamaları. Çocuklarımızın durumlar iyi, takip altındalar.'

- 'Tam teyakkuz halinde süratle olaya müdahale ettiler'

Manisa Devlet Hastanesine gelen Vali Güvençer, askerleri ziyaret ederek 'geçmiş olsun' dileklerini iletti.

Güvençer, ziyaretinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, olaya acilen müdahalede bulunularak hastanelere kaldırılan askerlerin durumlarının takip edildiğini söyledi.

Hastanelerde 69 askerin tedavisinin sürdüğünü belirten Güvençer, şunları kaydetti:

'Elbette çocuklarımızın böyle rahatsızlanmış olması ve böyle Manisa'da ve Tugay Komutanlığımızda ikinci kez böyle bir hadisenin yaşanmış olması bizleri derinden üzdü. Ancak şu an meseleye olumlu bakmak ve öncelikle çocuklarımızın sağlık durumlarına yoğunlaşmak, bir an önce onları tedavi edip sağlıklarına kavuşturmak ve eğitim birliklerine teslim etmek birinci hedefimiz. Vakanın ilk yaşandığı saat 22.00'den itibaren Tugay Komutanlığımız bütün birimleri ve komuta heyetiyle, Valiliğimiz ilgili birimleri özellikle sağlık birimleriyle hastanelerimiz, Kamu Hastaneleri Birliği, Sağlık Müdürlüğümüz ve Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tam teyakkuz halinde süratle olaya müdahale ettiler. Şu an yatışları sağlanan 69 askerimizin sağlık durumlarının gayet iyi olduğuna dair hekimlerimizden ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterimizden bir tıp insanı olarak sevindirici bilgiyi aldım.'

- 'Yemekten ya da temizlik malzemesinden etkilenmiş olabilirler'

AK Parti İl Başkanı Berk İçelli de ziyaretinin ardından hastane çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Konunun iyice araştırılması gerektiğini vurgulayan İçelli, 'Derinleştirilmesine bir araştırma yapılıp bunun sebebinin ortaya çıkarılıp bundan sonra Manisa'da askeriyede böyle sağlık sebepleriyle anılmadan çok daha başarılı işlerle anılmak istiyoruz. İnşallah bu akşam bu son olur, sabaha da bu kardeşlerimiz kışlalarına dönerler ve vatan hizmetlerini de en sağlıklı bir şekilde tamamlarlar. Bu konuda siyaseten yapılması gereken işler varsa AK Parti olarak bu olayı takip edeceğiz.' açıklamasını yaptı.

İçelli, askerlerin rahatsızlanmasıyla ilgili iki şüphe üzerinde durulduğu bilgisini verdi.

Yedikleri yemek ya da kullanılan temizlik malzemesinden etkilenmelerinin söz konusu olabileceğine değinen İçelli, şöyle konuştu:

'Ne devlet erkanı Valilik, ne askeriye ne de sağlık birimleri direkt 'yemekten' diyemedi. Geçen sefer daha somuttu. Muhtemelen arkadaşlarımızın bir kısmı da 'Temizlik yapılmış, üzerine biz su attık' gibi diyorlar, öyle bir şey de olabilir. Yani temkinli olmakta sağlıklı açıklama yapmakta fayda var diye düşünüyorum. Yarın (bugün) daha netleşir diye düşünüyorum.'
Kaynak: AA