Zeytin Ağaçları Arasında Kiraz Yetiştiriyorlar

Balıkesir'de zeytin yağıyla tanınan Edremit Körfezi'nde zeytin bahçelerinde yetişen kiraz ağaçları ilgi çekiyor.

Özellikle Havran ve Edremit ilçelerindeki zeytinlik alanların bir çoğunda bulunan yüzlerce kiraz ağacı, mevsim itibariyle meyvelerini vermeye başladı.

Karabodur ve Napolyon cinsi kirazlar yetişen ilçelerdeki tarla sahiplerinin bir kısmı ticari amaçla hasat yaparken, bir kısmı da topladıkları kirazları yakınlarıyla birlikte tüketiyor.

Yerli kiraz çeşitleriyle aynı lezzete sahip olan Edremit Körfezi'nin kirazları, genellikle zeytin bahçelerin içlerinde seyrek şekilde bulunuyor.

Edremit’e bağlı Bostancı Mahallesi kırsalındaki zeytinlik arazisinin içinde 10 adet zeytin ağacı bulunan Hüseyin Göktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, topladığı onlarca kilo kirazı, semt pazarlarında satması için eşine götürdüğünü söyledi.

Kiraz ağacına sıkı şekilde bakım yapılması gerektiğini belirten Göktaş, 'Bu yıl verim az. Bu sene kiraz hasadı biraz sıkıntılı. Ağaçlarda maraz var. Yağmurlar geç yağdı.' ifadelerini kullandı.

Kilosunu 4 buçuk 5 liradan sattıklarını anlatan Göktaş, 'Aynı zeytin gibidir bakımı. Zordur. Sulaması, budaması, tarla sürmesi, ilaçlaması gibi bir çok işlemi var bu ağaçların. Zeytinlik arazimin içinde 10 kiraz ağacım bulunuyor. Bu bölge aslında zeytin yetiştirmek için uygun ama kiraz da yetişiyor. Meyve ağaçları çok. 10 ağaçtan ortalama 250-300 kilo kiraz topluyoruz.' şeklinde konuştu.

Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker da Edremit Körfezi’nde Havran ve Edremit ilçelerinde kiraz yetiştirildiğini dile getirdi.

Edremit Körfezi'nin, 12 milyonun üzerinde zeytin ağacı varlığına sahip olmasına rağmen, meyvecilikte de yaygın olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:

'Özellikle Havran ilçemizde meyvecilik yoğundur. Edremit ilçesinde kapama tarla olarak tabir edilen bölge yok denilecek kadar azdır. Ancak zeytin bahçelerinin aralarında, genelde 8-10 tane verimli kiraz ağacı bulunuyor. Genelde Edremit’teki kiraz üreticileri kendilerinin ve yakınlarının ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kiraz üretmektedir. Fakat Havran ilçemizde kapama bahçeler mevcuttur. Havran kirazıyla da meşhurdur. Genelde bölgemizde Napolyon ve Karabodur cinsi kiraz yetişmektedir. Yaklaşık 20 sene evvel Edremit'e kamyonlarla, bin 500 civarında Bursa'dan kiraz fidanları getirdik. Bu ağaçlar zeytin ağaçlarımızın aralarında yaşamaktadır. Bölgemiz zeytincilik bölgesi olmasına rağmen yine de lezzetli kirazlar yetişmektedir.'

Kaynak: AA