Tiran Ve Sanafir Adalarının Suudi Arabistan'a Geçmesi

Mısır'da ElVefd Partisi'nden bir milletvekili, Tiran ve Sanafir adalarıyla ilgili anlaşmanın parlamentoda onaylanma biçimine tepki amacıyla görevinden istifa etti.

Mısır'da Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a geçmesini öngören anlaşmanın parlamentoda onaylanma biçimini protesto eden bir milletvekilinin görevinden istifa ettiği bildirildi.

Parlamentoda 45 sandalyesi bulunan liberal El-Vefd Partisi'nden Muhammed Ahmed Fuad yaptığı yazılı açıklamayla istifasını Meclis Başkanı Ali Abdulal'a sunduğunu duyurdu. Fuad, istifa gerekçesiyle ilgili olarak, 'Milletin temsilcileri olan milletvekillerinin yasama ve denetim rolünü gerektiği şekilde yerine getirememesinden ötürü parlamento üyeliğinden istifa ettiğimi üzülerek ilan ediyorum.' ifadesini kullandı.

Mısır ile Suudi Arabistan arasında imzalanan Kızıldeniz Sınır Anlaşması'nın parlamentoda tartışılma biçimine itiraz ettiğini belirten Fuad, oturumlarda farklı görüşlere yer verilmeyip seçici davranıldığını kaydetti.

Mısır Parlamentosu Milli Güvenlik Komisyonu önceki gün Tiran ve Sanafir adalarının egemenliğinin Suudi Arabistan'a geçmesini öngören sınır anlaşmasını oy çokluğu ile onaylamış ve genel kurulda oylamaya sunulması için parlamentoya iade etmişti. Mısır Parlamentosu da aynı gün anlaşmayı nihai olarak onaylamıştı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Nisan 2016'daki Mısır ziyareti esnasında iki ülke arasında imzalanan Kızıldeniz Sınır Anlaşması gereği Tiran ve Sanafir adaları Suudi Arabistan'a geçmişti. Anlaşma, Mısır İdare Mahkemesi tarafından haziran ayında iptal edilmiş, Mısır hükümetine bağlı Devlet Davalar Kurumu ise bu karara itiraz etmişti.

Mısır Yüksek İdare Mahkemesi, 17 Ocak'taki duruşmada, Suudi Arabistan ile Mısır arasında geçen yıl imzalanan sınır anlaşmasını iptal ederek, tartışmalı Tiran ve Sanafir adalarının Mısır toprağı olduğuna hükmetmişti.
Kaynak: AA