Paris'te 'Riyad Ve Tahran Arasında Katar' Konferansı

Akdeniz ve Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Levallois: 'Katar krizini tetikleyen unsur ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretiydi. Bunun ardından Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte bu krizi çıkardı'

Akdeniz ve Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Levallois, 'Katar krizini tetikleyen unsur ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretiydi. Bunun ardından Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte bu krizi çıkardı.' dedi.

Fransa'daki Akdeniz ve Ortadoğu Araştırmalar Enstitüsünce (IREMMO) başkent Paris'te 'Riyad ve Tahran Arasında Katar' başlıklı bir konferans düzenlendi.

Gazeteci ve tarihçi Dominique Vidal'in moderatörlüğünü üstlendiği konferansta konuşan IREMMO Başkan Yardımcısı Agnes Levallois, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krize ilişkin, 'Katar krizini tetikleyen unsur ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretiydi. Bunun ardından Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte bu krizi çıkardı.” değerlendirmesinde bulundu.

Krizi yöneten aktörün Suudi Arabistan olduğunu savunan Levallois, 'Bu krizin ortaya çıkmasının önemli nedenlerinden birisi Suudi Arabistan'ın, Katar'a Müslüman Kardeşler konusunda kendi siyasi çizgisinden ayrılmaması konusunda bir uyarı yapmak istemesidir. Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri de bu konuda destekleyici rol oynuyor.' ifadelerini kullandı.

Katar’ın İran’la yakınlaşmasından dolayı suçlanmasının doğru olmadığını belirten Levallois, Umman, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de İran'la ilişkileri olduğuna dikkati çekti.

ABD ve Avrupa ülkelerinin Mısır'da iktidara gelen Müslüman Kardeşler ile irtibata geçmek için Katar’dan destek istediğini hatırlatan Levallois, şimdi ise Katar’ın hareketle ilişkisini kesmesini istemenin çelişki olduğunu vurguladı.

Levallois, 'Katar’ın coğrafi yalıtılmışlığından dolayı temel ihtiyaçlarını karşılayacak güce sahip olmadığını', bu nedenle komşu ülkelerin yardımına ihtiyacı bulunduğunu ifade etti.

Katar’ın ihtiyacı olan her şeyi ithal ettiği ve gıda ihtiyacının yüzde 40’ını Suudi Arabistan’dan karşıladığı için krizin ülke açısından kötü sonuçlar doğuracağını dile getiren Levallois, ayrıca krizin devam etmesi halinde 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar’ın organizasyonu gerçekleştirmede zorluklar yaşayacağını kaydetti.

Kaynak: AA