Nijerya'nın Borno Eyaletindeki Kıtlık Ve İnsani Kriz

AB Uluslararası İlişkiler ve Kalkınma Komiseri Mimica: 'Nijerya'nın Borno eyaleti tarihindeki en büyük insani krizle karşı karşıya. Bölgede 5 milyondan fazla kişi acil gıda yardımına muhtaç'

Avrupa Birliği (AB) Uluslararası İlişkiler ve Kalkınma Komiseri Neven Mimica, Nijerya'nın kuzeydoğsunudaki Borno eyaletinde yaşayanların kıtlıkla ve insani krizle mücadele ettiklerini belirterek, 5 milyondan fazla kişinin acil gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Mimica, yaptığı açıklamada, 'Nijerya'nın Borno eyaleti tarihindeki en büyük insani krizle karşı karşıya. Bölgede 5 milyondan fazla kişi acil gıda yardımına muhtaç.' dedi.

Bornoluların, bölgedeki terör örgütü Boko Haram ile ordu birlikleri arasındaki çatışmalardan etkilendiğini kaydeden Mimica, bölge halkının büyük kısmının temiz su, sağlık hizmeti, eğitim ve barınma ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirtti.

AB'nin, çatışmalardan zarar gören bölge halkı için yıl sonuna kadar vereceği desteğin 224,5 milyon avroya ulaşacağını söyleyen Mimica, yardımlar kapsamında kurumların restorasyonu, gençlerin ve kadınların istihdamına yönelik adımlar da atılacağını aktardı.

Nijerya'da 2000'li yılların başından beri varlık gösteren örgüt, liderleri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından 2009'da kitlesel şiddet eylemleri düzenlemeye başladı. Örgütün saldırıları ve çatışmalar nedeniyle yüz binlerce kişi başka yerlere göç etmek zorunda kalıyor.

Kaynak: AA