Nevşehir'deki FETÖ/PDY Davaları

Örgüte üye oldukları gerekçesiyle haklarında ayrı ayrı dava açılan 2 tutuklu sanığın yargılanmasına başlandı.

Nevşehir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, örgüte üye oldukları gerekçesiyle haklarında ayrı ayrı dava açılan sanıklar, ilk kez hakim karşısına çıktı.

Nevşehir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme' ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet suçundan yargılanan tutuklu sanık Şener Ç. ve avukatı katıldı.

İlde örgüt bünyesinde bir süre faaliyet sürdüren NEVNEDER adlı derneğin kurucu başkanlığını yaptığı ve örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı yönündeki iddiaları reddeden Şener Ç, dernekte siyasi bir faaliyetin söz konusu olmadığını, burs, kurban veya himmet toplamadığını öne sürdü.

Tanık Ayhan U. ise tutuklu sanığı tanıdığını, NEVNEDER adlı dernekte her hafta salı günü toplanarak örgüt elebaşı Fetullah Gülen'e ait videoların izlendiğini, Şener Ç'nin de hazır bulunduğu bu toplantılara girerken cep telefonlarını dışarıda bırakarak salona alındıklarını anlattı.

İddiaları reddeden sanık Şener Ç'nin ByLock yazışmalarının içeriğinin Emniyet Genel Müdürlüğünden istenmesi için duruşma ertelendi.

Diğer duruşmada ise 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 5 aydır tutuklu bulunan Zeynep T. hakim karşısına çıktı.

Hakkında 'aktif mürit' olduğu yönünde gizli tanık beyanı bulunan Zeynep T, suçlamayı reddetti.

Lise yıllarında gittiği dershanenin son süreçte örgüte ait olduğunun anlaşıldığını, o dönemde böyle bir bilgiye sahip olmadıklarını belirten Zeynep T, 2004'te ise üniversiteyi kazandığı Konya'da ulaşım koşulları nedeniyle FETÖ'ye bağlı yurtta 8 ay süreyle kaldığını daha sonra ailesiyle yaşamaya devam ettiğini belirtti.

- 'Eşim akıllı telefonla birkaç yıl önce tanıştı'

Hakkındaki gizli tanık beyanının iftiradan ibaret olduğunu savunan Zeynep T, ByLock uygulaması kullandığı yönündeki suçlamanın da gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

Duruşmaya, bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla tanık olarak katılan Zeynep T'nin eşi Halil T. ise eşinin akıllı telefonla tanışmasının birkaç yıl önce olduğunu ve sohbet programlarına katılmadıklarını savundu.

Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 2 Ağustos'a erteledi.

Kaynak: AA