'Kırtasiyede KDV Oranının Düşürülmesini İstiyoruz'

TÜKİD Başkanı Şendil: 'Kırtasiye ürünlerinin bazılarının Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 18 bazılarının yüzde 8. Silgi, kurşun kalem, defter, boya gibi kırtasiye malzemeleri de en az gıda kadar temel ihtiyaç. Dar gelirli kişilerin daha kolay ulaşımı ve sektörün önünün açılması için yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesini istiyoruz' '21 Haziran'daki Olağan Genel Kurul'da iki yıl için tekrar TÜKİD Başkanlığı için yetki isteyeceğim. Genel Kurulumuz bu yetkiyi bize değil de bir başka ekibe verirse onlara da her türlü desteği vermeye hazırız'

Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet Şendil, bazı kırtasiye ürünlerine yüzde 18 bazılarına da yüzde 8 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) uygulandığını belirterek, 'Silgi, kurşun kalem, defter, boya gibi kırtasiye malzemeleri de en az gıda kadar temel ihtiyaç. Dar gelirli kişilerin daha kolay ulaşımı ve sektörün önünün açılması için yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesini istiyoruz.' ifadelerini kullandı.

TÜKİD'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye kırtasiye sektörünün çatısını oluşturan Tüm Kırtasiyeciler Derneği’nin (TÜKİD) Olağan Genel Kurul Toplantısı 21 Haziran Çarşamba günü yapılacak. Toplantıda, TÜKİD’in yeni dönemine başkanlık edecek isim ve yönetim kurulu üyeleri de belirlenecek. İki yıldır TÜKİD Başkanlığını yürüten Vecdet Şendil, yeni dönem için de aday olacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vecdet Şendil, son iki yılda sektörün sorunlarını çözmek için çalıştıklarını, gelecek dönem seçilirlerse yapacakları daha çok iş olduğunu kaydetti.

Şendil, Türkiye’nin farklı şehirlerinde, özellikle de İstanbul’da meydana gelen terör saldırıları nedeniyle pek çok sektörde sıkıntı yaşansa da 22-26 Şubat tarihlerinde ilk kez TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenledikleri İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarı’nın büyük başarıyla sonuçlandığını, bu yıl Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) himayesinde yapılan sektörün en büyük buluşması olan fuara, 18 ülkeden 165 firma ve 216 markanın katıldığını hatırlattı.

Şendil, şunları ifade etti:

'Bu yıl ilk kez Anadolu’dan gelen firma yetkililerinin iki gece misafir edilmesi uygulamasını başlattık. İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarı 2017’de bin firmanın ücretsiz olarak konaklamasını sağladık. 2018’de bu sayıyı 1500’e çıkarmayı planlıyoruz. Bu yıl yine bir ilk olarak TOBB ve ticaret odalarının sağladığı ulaşım desteğiyle Anadolu’nun pek çok il ve ilçesinden firma ve perakendeciyi fuarımızda ağırlama olanağı bulduk. Bu ulaşım katkısının, odalarımız tarafından verilmesi uygulamasını da geliştirerek sürdüreceğiz. TÜKİD olarak Ekim 2016’da hayata geçirdiğimiz Kırtasiye Bilgi Sistemi (KBS) ile sektöre ait ürün bilgilerini üyelerimize tek çatı altında sunduk. Kırtasiye Bilgi Sistemi ile üyelerimiz 120 bin ürüne tek ‘tık’ ile ulaşılabiliyor. 'www.kirtasiyebs.com' adresine kaydolan perakendeciler, ürün arama motoru sayesinde istedikleri ürün bilgisine, tedarikçisine, güncel ve eski fiyatlara ulaşabiliyor. Şu an 1500 perakendecimiz bu sistemi kullanıyor. Ve bu sayı her geçen gün artıyor. Sistem, Türk kırtasiye sektörünün önünü açması bakımından büyük önem taşıyor.'

- KDV oranında indirim talebi

Şendil, Ankara Ticaret Odası ile birlikte yaptıkları çalışmalar sonucunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) getirdiği kredi kartı taksit sınırlandırmasının kaldırılmasına katkıda bulunduklarını belirterek, şunları aktardı:

'Kırtasiye ürünlerinin bazılarının Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 18 bazılarının yüzde 8. 2004’te alınan kararla, kurşun kalem, boya kalemi, sulu boya, pastel boya, okul defteri, silgi, kalemtıraş, cetvel, pergel, gönye, iletki gibi kırtasiye ürünlerinde KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmişti. Buna karşın versatil kalem (mekanik kurşun kalem) gibi bazı ürünlerde oran yüzde 18 olarak kalmıştı. Bu oran yüzde 8’e düşmeli. Silgi, kurşun kalem, defter, boya gibi kırtasiye malzemeleri de en az gıda kadar temel ihtiyaç. Dar gelirli kişilerin daha kolay ulaşımı ve sektörün önünün açılması için yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesini istiyoruz. Ankara Ticaret Odası ile birlikte KDV oranının düşürülmesine yönelik Gelir İdaresi Başkanlığı ile toplantılar yaptık. En kısa sürede kırtasiyedeki KDV oranının makul seviyelere düşürülmesini bekliyoruz.'

Olağan genel kurulda iki yıl için tekrar TÜKİD Başkanlığı için yetki isteyeceğini dile getiren Şendil, 'Genel kurulumuz bu yetkiyi bize değil de bir başka ekibe verirse onlara da her türlü desteği vermeye hazırız. Önemli olan bir ve beraber olmamız. Bir ve bütün olursak güçlü olacağımızı biliyoruz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA