İçtüzük Değişikliği Tartışmaları

HDP Grup Başkanvekili Yıldırım: 'Biz mevcut TBMM İçtüzüğünü asla değiştirilemez bulduğumuzdan değil, getirilmek istenen değişikliğin muhalefetin sesini kısma düşüncesine dayalı olmasından kaynaklı karşıyız' 'Dayatmacı anlayışla hazırlanmış bir taslağı getirip 'önerimiz budur' demek çok uzlaşmacı bir yaklaşım değildir' '(Berberoğlu'nun tutuklanması) Hiçbir milletvekili, milletvekilliği süreci ve yasama faaliyetlerinden alıkonulamaz, konulmamalıdır'.

ALPER ATALAY- HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, 'Biz mevcut TBMM İçtüzüğünü asla değiştirilemez bulduğumuzdan değil, getirilmek istenen değişikliğin muhalefetin sesini kısma düşüncesine dayalı olmasından kaynaklı karşıyız.' dedi.

Yıldırım, İçtüzük değişikliği konusunda AA muhabirine yaptığı açıklamada, dayatmacı bir anlayışla hazırlanmış bir taslağı getirip 'önerimiz budur' demenin çok uzlaşmacı bir yaklaşım olmadığını bildirdi.

İçtüzük değişikliği ihtiyacının hasıl olduğunun herhangi bir taslak olmaksızın yürütülecek bir tartışmada açığa çıkması gerektiğini aktaran Yıldırım, nelerin değiştirilmesi gerektiği konusunda ortaklaşma sağlandıktan sonra değişiklik ihtiyacının hangi maddeler üzerinde olacaksa bunun bu şekilde yapılabileceğini savundu.

Buna karşın yapılan yöntemin doğru olmadığını belirten Yıldırım, zaten muhalefetin medyada görünür olma halinin sınırlı olduğunu, muhalefetin mesajlarını Genel Kurul çalışmaları dışında toplumla paylaşabilme imkanının alabildiğine sınırlandığı bir süreci yaşadıklarına değindi. Yıldırım, sadece araştırma önergesi veren partinin hatibinin belirli bir süre sınırlaması ile konuşmasının istendiğini, diğer partilerin hatiplerinin lehte veya aleyhte konuşma yapmasının istenmediğini öne sürdü.

- 'Katılımcılıkla, demokrasiyle bir ilgisi yok'

Ahmet Yıldırım, şöyle devam etti:

'Biz mevcut İçtüzüğü asla değiştirilemez bulduğumuzdan değil, getirilmek istenen değişikliğin muhalefetin sesini kısma düşüncesine dayalı olmasından kaynaklı karşıyız. Açık söylemek gerekirse şu anki İçtüzüğün, Meclis başkanvekillerinin adilane yaklaşması temelinde geçerli kılınabilecek ve yürürlükte kalabilecek bir İçtüzük olduğunu düşünüyorum. Onların öngördüğü ülkeyi daha kolay yönetebilme, itiraz sesinini kısılması ve dar veya daraltılmış bölge sistemiyle de az oyla parlamentoda daha fazla sandalye kazanma esasına dayalı değişikliklerdir. Bunun katılımcılıkla, demokrasiyle bir ilgisi yoktur.'

- 'Tarihin bizi haklı çıkarmasını üzüntüye karşılıyoruz'

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına değinen Yıldırım, haberi aldıktan sonra kararı kınama ve dayanışma mesajı yayınladıklarını ifade etti.

Yıldırım, şunları kaydetti:

'Rövanşizm duygusuyla söylenmiş bir cümle olarak anlaşılmasın ama bugüne gelinen yolun taşları 1,5-2 yıldır döşenerek geldik. 20 Mayıs darbesinde o kadar uyarı yapmamıza rağmen bu şekliyle dokunulmazlıkların kaldırılmasının suistimal edilebileceği konusuna inanmadılar ve destek verdiler. Bugün sürecin ve tarihin bizi haklı çıkarmış olmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Keşke tarih bizi haklı çıkarmasaydı, iktidar tarafından bu süreç suistimal edilmeseydi. Hiçbir milletvekili, milletvekilliği süreci ve yasama faaliyetlerinden alıkonulamaz, konulmamalıdır.'
Kaynak: AA