'Hayal Kırıklığı Ve Üzüntü Duydum'

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin 221 sanığın yargılandığı dava, sanık savunmalarıyla devam ediyor Sanık eski Tuğgeneral Çetin: '(Darbe girişimi gecesi) Bir süre sonra tank görüntüleri falan çıktığında hayal kırıklığı ve üzüntü duydum. Darbe görüntülerini hep üçüncü dünya ülkelerine has düşünürdüm' Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Aydın'ın, darbe girişimi gecesi 'suça karışmamak için' odasında beklemesinin bir Türk subayına yakışıp yakışmadığını sorması üzerine Çetin, 'Gece yaşanan karmaşadan dolayı böyle bir karar aldım' dedi

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin 221 sanığın yargılandığı dava, sanık savunmalarıyla devam ediyor.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katılıyor.

Duruşma bugün, iddianamede olay günü diğer darbecilerle Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nin (SKKHM) kontrolünü sağlayan ve sözde atama listesinde daire başkanlığı yardımcılığından daire başkanlığına atanan eski Genelkurmay Harekat Plan Daire Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Alpaslan Çetin'in savunmasıyla başladı.

Mesaisine normalde erken saatlerde, 06.00-07.00 gibi başlayıp akşam da 21.00-22.00 civarında çıktığını anlatan Çetin, 15 Temmuz'da da henüz mesaisini tamamlamamışken nizamiye bölgesinden silah sesleri duyduğunu anlattı.

Çetin, Güneydoğu Anadolu'da ve batıdaki birliklerde silah seslerinin normal karşılanabileceğini ancak Genelkurmay Başkanlığında bunun normal görülemeyeceğini belirterek, ne olduğunu anlamak için daire başkanının yanına bir alt kata indiğini, onun da odasından çıkmış, şaşkın ve endişeli olduğunu gördüğünü, bir cevap alamadığını iddia etti.

Tekrar odasına çıktığını, bu sırada silah seslerinin gelmeye devam ettiğini dile getiren Çetin, ikinci başkanın emir subayını ve bir başka yeri daha aradığını, telefonlarına cevap alamadığını öne sürdü.

'Sonra durumu öğrenmek için SKKHM'ye gitmek aklıma geldi.' diyen Çetin, buraya gittiğinde Armağan ve Osman isimli albayları gördüğünü, sorduğunda Armağan albayın 'alarm tatbikatı' cevabını aldığını, aynı cevabı telefonla aradığı nizamiye nöbetçi subayından da aldığını ama bunun kendisini tatmin etmediğini savundu.

Çetin, tatbikat bile olsa Ankara'nın göbeğindeki bir kısım hadiselerin haberlere yansıyacağını düşünüp televizyona ve cep telefonları burada çekmediği için kendisine gösterilen bir bilgisayarda sosyal medyaya baktığını söyledi.

Başlarda bilgisayarda Genelkurmay Başkanlığında silah sesleri olduğu ve polis araçlarının geldiği bilgisinin yer aldığını ancak yine tatmin edici bilgiler bulunmadığını savunan Çetin, ilerleyen saatlerde bir askerin gelip havaalanı ve Boğaz Köprüsü'nde tank görüntülerinden bahsettiğini, ayrıca Başbakan Binali Yıldırım'ın kalkışma olduğuna dair açıklamasını izlediğini dile getirdi.

- 'Hep üçüncü dünya ülkelerine has düşünürdüm'

'Bir süre sonra tank görüntüleri falan çıktığında hayal kırıklığı ve üzüntü duydum. Darbe görüntülerini hep üçüncü dünya ülkelerine has düşünürdüm. Yani erken kalkanın yönetimi ele geçirmeye çalıştığı bir şey. Darbecilerin herhangi bir noktaya ulaşsa da ülkenin prestijinin sıfırlanacağı, bunların üzücü olduğunu düşündüm. Ondan sonra moralsizliğim bütün hareketlerime yansıdı.' ifadelerini kullanan Çetin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını da izlediğini söyledi.

Çetin, saat 03.00 gibi harekat merkezindeki kalabalıktan ayrılıp arka bölgelere geçtiğini, sabah saatlerinde de bıraktığı sigarasını almak için odasına çıktığını anlattı.

Daha sonra yerine geldiğini öğrenince Tuğgeneral Arif Pazarlıoğlu'nun yanına gidip onunla konuştuğunu, onun da kendisinin derdest edildiğinden bahsettiğini söyleyen Çetin, bir süre sonra özel harekat polislerinin geldiğini ve gözaltına alındığını bildirdi.

Sözde atama listesinde de bulunduğu, daire başkanlığı yardımcılığından daire başkanlığa getirilmesiyle ilgili Çetin, dairesinde aslında bir yardımcılık kadrosu olmadığını ancak böyle çalıştığını söyledi. Çetin, 'Normal daire başkanlığı benim rütbemin doğal getirisi.' dedi.

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in bunu kimin hazırladığını sorması üzerine ise Çetin, 'Saçma salak bir grubun hazırladığı bir şey olarak görüyorum. FETÖ olarak söyleyeyim, çünkü başka bir şey bilmiyorum.' karşılığını verdi.

- 'Kendimi mağdur görüyorum'

Emir komuta zinciri dışına çıkmadığını, olmayan bir emir vermediğini ve almadığını, amirleri dışında kimsenin komutasına girmediğini, hiçbir şiddet eylemine katılmadığını, hiçbir örgüt yapılanmasına üye olmadığını savunan Çetin, 'Kendimi mağdur görüyorum.' dedi.

'Benim hiçbir şey yapmadığım ortada.' diye konuşan Çetin, 5 çocuğu bulunduğunu ve onlara bakabilmek için tahliyesini talep etti.

Savunmasının sonunda, şehit yakınlarından birinin 'Yetimler ne olacak?' diye bağırması üzerine Çetin, 'Kim yetim kalmışsa bunlarla alakalı, hem bu dünyada hem öbür dünyada cezasını görsün. Kim mağdur olmuşsa, kimin tırnağı kırılmışsa... Kim suçluysa Allah cezasını versin.' ifadelerini kullandı.

Çetin'in savunmasının ardından çapraz sorguya geçildi.

Cumhuriyet Savcısı Aytekin Cenikli'nin, 'Darbe girişimi gecesi neden Başbakana ya da diğer yetkililere ulaşmayı düşünmediniz?' sorusuna Çetin, 'Ben pasif kalmayı tercih ettim.' cevabını verdi. Savcı Cenikli, bunun üzerine 'Pasif kalarak darbeden kimin başarılı olmasını mı beklediniz?' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın'ın 15 Temmuz gecesi bir kısım subay Harekat Merkezi'ne giremezken, kendisinin nasıl girdiğini sorduğu Çetin, giriş turnikelerinden geçmeye yetkisi olduğunu ve sorunun cevabını verebilecek asıl kişilerin sanık olarak yargılandığını ifade etti.

- 'Darbe gecesi odadan çıkmamak Türk subayına yakışıyor mu?'

Avukat Aydın, darbe girişimi gecesi suça karışmamak için odasında beklediğini savunan Çetin'e yaptığı hareketin bir Türk subayına yakışıp yakışmadığını sordu. Çetin, gece yaşanan karmaşadan dolayı böyle bir karar aldığını savundu.

Çetin'in savunmasının ardından duruşmaya ara verildi.
Kaynak: AA