Bir Tek Lira Derneği Sivil Toplum Kuruluşları İftarı

Bir Tek Lira Derneği Kurucu Başkanı Ayrancı: 'Bu proje, milyonlarca kişinin dahil olabileceği samimi bir iyilik projesidir. Projenin amacı çok para toplamak değil, çok insanı ayda bir lirayla bile olsa her ay bir iyilikte buluşturmaktır. Yani 1 lira işin esprisidir, bir farkındalıktır.' 'Bu projeyle kendimize bir hedef koyduk. Dedik ki, 'Bağış yaptığımız her ay bir önceki aydan daha fazla yapalım, yani kendimizle yarışalım.' Grafiklerde de gördüğünüz gibi bunu başardık çok şükür. 32 aydır bağış yapıyoruz. Her ay bir öncekini geçiyoruz. Bu zaman diliminde 130 farklı kuruluşun eğitim, sağlık ve insani yardım çalışmalarına 241 kez bağış yaptık.

Bir Tek Lira Derneği'nin sivil toplum kuruluşlarına yönelik iftarı, Üsküdar Nikah Dairesi Sosyal Tesisleri Kız Kulesi Salonunda yapıldı.

Çeşitli üniversitelerde okuyan gönüllü öğrenciler tarafından kurulan, 'Ayda 1 Lira' yardım projesi ile çeşitli eğitim, sağlık ve insani yardım faaliyetlerine destek olan derneğin iftarına birçok sivil toplum kuruluşu katıldı.

Bir Tek Lira Derneği Kurucu Başkanı Samed Ayrancı, yaptığı konuşmada, bugün çok sayıda sivil toplum kuruluşunun iftarda bir araya geldiğini, yararlı oluşumların emek, yürek ve gönüllerini ortaya konmadan asla başarılı olamayacağını söyledi.

Ayrancı, dernek olarak ilk iftarlarını düzenledikleri için çok mutlu olduklarını belirtti.

Derneğin kuruluş fikrinin ihtiyaç sahibi çocuklar yararına düzenlenen bir etkinlikte ortaya çıktığını ifade eden Ayrancı, 'O çocukların gözlerindeki mutluluk bizim ilk farkındalığımız oldu ve etkinliği düzenleyen, 'Üsküdar Büyüdüm Çocuk Oldum Platformu'nda yaklaşık bir buçuk yıl gönüllü faaliyetlerde bulunduk. Çocuk giydirdik, köy okullarının tadilatını yaptık. En son 2014'te Suriye'deki olayların patlak vermesiyle gıda yardımı göndermek üzere Üsküdar Çare Derneği'yle ortak bir çalışma başlattık. Üsküdar Meydanı'na büyük şeffaf kumbara kurduk. İki hafta boyunca sabahtan akşama kadar 'Suriye'ye gıda yardımı gönderiyoruz, lütfen destek olun' diye bağırdık. İki hafta sonunda başka yerlerden gelen paralar ile tam 3 tır yiyecek yardımını Suriye'ye gönderince çok mutlu olduk.' diye konuştu.

Şeffaf kumbaranın sadece bir ilçeyle sınırlı olmaması için 'Ayda 1 Lira' projesini geliştirdiklerini aktaran Ayrancı, projeye ayda bir lira veren herkesin dahil olabileceğini belirtti.

Samed Ayrancı, yardım yapacaklardan aylık 2 lira dahi kabul etmediklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Bu proje, milyonlarca kişinin dahil olabileceği samimi bir iyilik projesidir. Projenin amacı çok para toplamak değil, çok insanı ayda bir lirayla bile olsa her ay bir iyilikte buluşturmaktır. Yani 1 lira işin esprisidir, bir farkındalıktır. Bu projeyle kendimize bir hedef koyduk. Dedik ki, 'Bağış yaptığımız her ay bir önceki aydan daha fazla yapalım, yani kendimizle yarışalım.' Grafiklerde de gördüğünüz gibi bunu başardık çok şükür. 32 aydır bağış yapıyoruz. Her ay bir öncekini geçiyoruz. Bu zaman diliminde 130 farklı kuruluşun eğitim, sağlık ve insani yardım çalışmalarına 241 kez bağış yaptık. Bu bağışlarımızla 21 bin 858 lirayı buralara ulaştırdık. Mayıs 2017 itibariyle aylık 2 bini aşkın kişinin hayrına vesile oluyoruz. Genellikle bağışları her ay 10 parçaya bölüyoruz ama zaman zaman bu değişebiliyor. Mesela 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra bütün parayı şehit olanların ailelerine göndermiştik. Biz artık istiyoruz ki, aylık 20 bin, 200 bin, iki milyon kişinin hayrına vesile olalım. Ramazan sonrasında bir televizyon haberiyle sesimizi tüm Türkiye'ye duyurmak için bir çalışma yapacağız.'

- Kısa mesajla ayda 1 liralık yardım

Projeye katkıda bulunmak isteyenler 'www.1tl.org.tr' internet sitesi üzerinden bir form doldurarak veya '1TL' yazıp 8071'e göndererek üye aidatına katılabiliyorlar. Böylece mobil aidat sistemi ile 1 liralık aidatlar her ay cep telefonu faturasından otomatik olarak kesilmeye başlıyor.

Dernek bugüne kadar, Kızılay, İHH İnsani Yardım Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Yeryüzü Doktorları Derneği, LÖSEV, Çocuklar Gülsün Diye Derneği, Sadakataşı Derneği, Als Mnh Derneği, Hayrat İnsani Yardım Derneği, İyilikhane Derneği, Verenel Derneği, Türk Eğitim Vakfı, Beşir Derneği, Darüşşafaka Cemiyeti, Hüdayi Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı gibi eğitim, sağlık ve insani yardım faaliyetleri gerçekleştiren birçok dernek ve vakfa destek verdi.
Kaynak: AA