Avro Bölgesinde Yıllık Enflasyon Hedeften Uzaklaştı

Avro Bölgesinde geçen ay yüzde 1,9 olan yıllık enflasyon mayısta yüzde 1,4’e geriledi.

Avro Bölgesinde yıllık enflasyon, bu yılın mayıs ayında yüzde 1,4’e geriledi.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) öncü verilerine göre, 19 üyeli Avro Bölgesinde nisan ayında yüzde 1,9 olan yıllık enflasyon mayısta yüzde 1,4 olarak ölçüldü. Böylece yıllık enflasyon mayısta yavaşlama kaydederken ayrıca Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yüzde 2'ye yakın enflasyon hedefinden de uzaklaştı.

Tek Para Birliğinde mayıs ayı nihai çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 0,9 artarken, gıda ve enerji hariç TÜFE yıllık yüzde 1 yükseldi.

Avro Bölgesi’nde mayıs ayında yıllık enflasyona yukarı yönlü en fazla etki sırasıyla taşıt yakıtları, konaklama hizmetleri ve kalorifer yakıtından gelirken, telekomünikasyon, giysi ve sosyal koruma ise en fazla aşağı yönlü etkiyi yaptı.

- AB’de yıllık enflasyon 24 ülkede azaldı

28 üyeli Avrupa Birliği’nde ise (AB) yıllık enflasyon nisan ayındaki yüzde 2’den mayısta yüzde 1,6’ya geriledi.

AB’de mayısta en düşük yıllık enflasyon yüzde 0,0 ile İrlanda, yüzde 0,5’le Romanya ve yüzde 0,7 ile de Danimarka ve Hollanda’da kaydedildi. En yüksek yıllık enflasyona sahip ülke ise yüzde 3,5’le Estonya oldu. Estonya’yı yüzde 3,2 ile Litvanya ve yüzde 2,9 la da Birleşik Krallık izledi.

Bir önceki ay ile kıyaslandığında AB’de mayıs ayında yıllık enflasyon 24 ülkede azaldı, 1 ülkede değişmedi ve 3 ülkede de arttı.

Öte yandan, ECB personeli, Avro Bölgesi'nde bu yıl için ortalama yüzde 1,7’lik enflasyon beklentisini yüzde 1,3’e indirmişti.

Avro Bölgesinde para politikasını yürütmekten sorumlu olan ECB, bölgede fiyat istikrarını sağlamak için yüzde 2’nin hemen altında ancak yüzde 2’ye yakın seviyede enflasyon hedefliyor. Banka, bu doğrultuda aylık 60 milyar avroluk varlık alım programı ve düşük faiz politikasını da kapsayan bazı tedbirler uyguluyor.

Kaynak: AA