UMED Açıklaması 'Adalet Önünde Hiçbir Kişiye, Zümreye İmtiyaz Tanınamaz'

Enis Berberoğlu’nun MİT TIR’ları davasında 25 yıl hapisle cezalandırılmasına ve tutuklanmasına verilen kararın ardından Uluslararası Medya Enformasyon Derneği’nden (UMED) açıklama geldi.

Kanun önünde herkesin eşit olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Adalet önünde hiçbir kişiye, zümreye imtiyaz tanınamaz. Biz UMED olarak haksız suçlamalarla, gereksiz tutuklamalara, delilsiz yargılamalara sonuna kadar karşıyız. Ancak biz, devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken niteliğe sahip bilgilerin haberleştirmesine de sonuna kadar karşıyız. Unutulmamalıdır ki; siyasal ve askeri casusluk maksadıyla devlet sırrı kapsamında yasaklanan bilgileri temin etme ve ifşa etmek gazetecilik değildir” denildi.

“Ulusal güvenliği tehdit eden, milli iradenin tecellisini engellemeye yönelik her türlü faaliyeti haberleştirmek, seçilmiş hükümeti ortadan kaldırmaya ve işlevsiz kılmaya yönelik sosyal medya paylaşımlarını yaygınlaştırmak; kaosa hizmet etmek, devletleri zayıflatmak, terörle mücadeleyi yıpratmak, meşru siyaseti tartışılır hale getirmektir” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bunu kabul etmemiz, onaylamamız ve savunmamız mümkün değildir. Altını çizerek belirtiyoruz ki; ifade ve düşünce özgürlüğünün sınırsız olma talebi, sorumsuz olması talebini içermemelidir. İfade ve düşünce özgürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüsü içermemektedir.”

Açıklamada devam eden 15 Temmuz davalarına da değinildi. “Adaletten kimse kaçırılamaz” denilen açıklamada, “Geçmiş darbelerin açtığı yaralar tümüyle sarılmamışken verilecek küçük bir taviz anlatılamaz, kabul edilemez. Türkiye’ye tuzak kurmak için her fırsatı değerlendirenlere koz vermek, milletin iradesini hiçe saymaktır. İşin ucu kime gidiyorsa, nereye ulaşıyorsa sonuna kadar gidilmelidir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA