TZD'nin 68. Kuruluş Yıl Dönümü Ve Ödül Töreni

TZD Başkanı Demirtaş: 'Üretim Reformu Kanun Tasarısı adı altında, zeytinciliğimizi tahrip etme potansiyeli taşıyan bir üretim reformu olamaz. Tarım kaynaklarını yok ederek kalkınma olamaz. Umarım bu konu 8. kez Meclise gelmez' AA Ekonomi Muhabiri Çakır'a, tarım sektörüyle ilgili haberleri dolayısıyla ödül verildi

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş, 'Üretim Reformu Kanun Tasarısı adı altında, zeytinciliğimizi tahrip etme potansiyeli taşıyan bir üretim reformu olamaz. Tarım kaynaklarını yok ederek kalkınma olamaz. Umarım bu konu 8. kez Meclis'e gelmez.' dedi.

TZD'nin 68. kuruluş yıl dönümü ve geleneksel ödül töreni, Gürkent Otel'de gerçekleştirildi. Demirtaş, törende yaptığı konuşmada, tarım sektörünün en önemli sorununun finansman kaynağı olduğuna işaret ederek, tarımsal desteklemelerin yetersiz kaldığını söyledi.

Kamuoyunda 'Üretim Reform Paketi' olarak bilinen tasarıdan zeytinlik sahalarla ilgili düzenlemenin çıkarıldığını anımsatan Demirtaş, 'TZD olarak görüşümüz, ülkemizde zeytinliklerin, meraların ve verimli tarım alanlarının 1 metrekaresine, hatta 1 zeytin dalına bile kıyılmaması, tarım dışı amaçlarla kullanılmamasıdır. Zeytincilik üretimden sayılmıyormuş gibi, zeytinlikleri tehdit eden Üretim Reformu Kanun Tasarısı adı altında, zeytinciliğimizi tahrip etme potansiyeli taşıyan bir üretim reformu olamaz. Tarım kaynaklarını yok ederek kalkınma olamaz. Umarım bu konu 8. kez Meclise gelmez.' diye konuştu.

Demirtaş, geçen yıl ilan edilen Milli Tarım Projesi'ni anımsatarak, projeye göre tarımda kullanılan mazot bedelinin yarısının devlet tarafından karşılanacağı sözü verildiğini ancak bu yıl bütçeye verilen vaadi gerçekleştirecek bir kaynak konulmadığını söyledi. Sektördeki üreticilerin beklenti içine girdiğini dile getiren Demirtaş, söz konusu vaadin bir an önce yerine getirilmesini beklediklerini kaydetti.

Türkiye'de tarım ürünleri üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki farkın, olması gerekenin çok üzerinde seyrettiğine dikkati çeken Demirtaş, 'Üretici kooperatiflerinin örgütlenmesini, bu kuruluşların ticaret ve ürünlerin işlenmesi alanındaki faaliyetlerini desteklememiz ve artırmamız lazım. Aksi takdirde üretici tarlasını terk ediyor ve ortaya çıkan üretim açığı ithalat yoluyla, o da yeterli olmazsa 'sıfır gümrüklü' ithalat yoluyla giderilmeye çalışılıyor. Etten buğdaya, soğandan kuru fasulyeye kadar sıfır gümrükle ithal edilen ürünler yiyoruz. Bunlara da kendi üreticimize vermekten çekindiğimiz paraları ödüyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Demirtaş, 100'e yakın tarım ürününde ihracatçıyken ithalatçı konumuna geçildiğini ileri sürerek, 'Şimdilik zeytini kurtardık gibi görülüyor ama tarımsal gıda ürünlerinin ithalatından kurtulamadık. Baklagiller, kuru fasulye, yeşil mercimek, kırmızı mercimek ve nohutta ekim alanları yaklaşık yarı yarıya düştü. Bu ürünlerde gümrük duvarları belli oranlarda düşürüldü ya da sıfırlandı. Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin'de dünyada vitamin değeri ve lezzetiyle ünlü kırmızı mercimeği ihraç ederken, Kanada'dan ithal edilen kırmızı mercimeğe mahkum edildik.' diye konuştu.

- AA muhabirine ödül

Törende Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör'ün konuşmasının ardından, 'Tarım İçin Kırsal İçin Genç Çiftçiler' konulu sunum yapıldı.

Konuşmaların ardından TZD'nin geleneksel Tarım ve Gıda Ödülleri sahiplerine verildi. AA Ekonomi Haberleri Editörlüğü muhabirlerinden Merve Özlem Çakır da tarım sektörüyle ilgili başarılı haberleri dolayısıyla ödüle layık görüldü.
Kaynak: AA