Türkiye Afrika'daki Kuraklığa Kalıcı Çözüm Arıyor

Dışişleri Bakanlığı Afrika Genel Müdürü Demirer: 'Afrika'da kuraklığın süreceği, tekrarlanacağı bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya çıkıyor. O zaman sadece insani yardım sağlayarak buna çözüm getiremeyiz. Bir adım ötesi nedir onu bulmaya çalışıyoruz ve buna nasıl katkı sağlayabileceğimizi araştırıyoruz. Bir rapor yayımlamak istiyoruz. Ayrıca BM nezdinde de bir toplantı yapıp orada bütün bunları dünyaya duyurmak istiyoruz'

Dışişleri Bakanlığı Afrika Genel Müdürü Büyükelçi Ahmet Rıza Demirer, Afrika'daki kuraklıkla ilgili bir rapor yayımlamak istediklerini belirterek 'BM nezdinde de bir toplantı yapıp orada bütün bunları dünyaya duyurmak istiyoruz.' dedi.

Büyükelçi Demirer, beraberindeki İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) heyetiyle Doğu Afrika'daki kuraklık sorunuyla ilgili yerel makamlarla iş birliğini artırmak ve ihtiyaçları yerinde tespit etmek amacıyla Kenya'ya geldi.

Başkent Nairobi'de Kenya Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanı Willy Bett ile görüşen Demirer, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Afrika'daki kuraklıkla mücadelede İİT üyesi ülkelerle tecrübe ve imkanlarını birleştirerek bu ülkelerin plan ve projeleri çerçevesinde nasıl hareket edilebileceğini araştırdıklarını söyledi.

Somali, Güney Sudan, Etiyopya ve Kenya'nın kuraklığa karşı acil ihtiyaçları bulunduğuna dikkati çeken Demirer, 'Türkiye de dahil bütün ülkelerde acil yardımlar noktasında çeşitli kurumlarımız var. TİKA ve Diyanet vasıtasıyla acil yardımlar noktasında harekete geçirdiğimiz pek çok sivil toplum örgütü de var ama biz burada şunu araştırıyoruz; Bu kuraklıklara cevap her zaman yiyecek veya acil insani yardım sağlayarak olmaz. Buna kalıcı çözüm bulmak lazım.' diye konuştu.

Doğu Afrika ziyaretinden sonra konuyla ilgili rapor yayımlamak istediklerini belirten Demirer, şunları kaydetti:

'Afrika'da kuraklığın süreceği, tekrarlanacağı bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya çıkıyor. O zaman sadece insani yardım sağlayarak buna çözüm getiremeyiz. Bir adım ötesi nedir onu bulmaya çalışıyoruz ve buna nasıl katkı sağlayabileceğimizi araştırıyoruz. Bir rapor yayımlamak istiyoruz. Ayrıca BM nezdinde de bir toplantı yapıp orada bütün bunları dünyaya duyurmak istiyoruz.'

- Türkiye Kenyalıların yardımına koştu

Kenya Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanı Bett de Türkiye'ye yardımlarından dolayı teşekkür ederek 'Ülke genelinde insanlarımızın ve hayvanlarımızın ölümüne sebep olan kuraklığa çözüm bulabilmek için uluslararası camiaya sesimizi yükseltip bağırmak zorunda kalırken siz doğrudan bize geldiniz.' dedi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Nairobi Koordinatörü Emre Yüksek de Afrika'da kuraklıkla mücadele kapsamında özellikle tarım alanında önemli projeler ürettiklerini anlattı.

Yüksek, Afrika'da hem suni tohumlama merkezi hem de özellikle kuraklığa dayanıklı tohum üretimiyle ilgili teknolojik birimlere, üniversitelere ve kamu kurumlarına destek verdiklerini söyledi.

Kenya'nın 23 farklı eyaletinde etkili olan şiddetli kuraklık nedeniyle hükümet, şubat ayında 'ulusal afet' ilan etmiş ve ülke genelinde 3,7 milyondan fazla kişinin gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu açıklamıştı.

Kaynak: AA