Terör bitti çiftçi bayram etti

Diyarbakır ve bölgede huzur ortamının sağlanmasına en çok çiftçiler sevindi. Can güvenliği sorunu yaşamadan topraklarını rahat bir şekilde sürme fırsatı bulan çiftçiler bölgede daha önce ekimi yapılmayan ürünlere yönelmeye başladı.

Terör bitti çiftçi bayram etti
Son dönemlerde terörün ortadan kalkmasına yönelik atılan adımlar meyvesini vermeye başladı.

Daha önce terör olayları nedeni ile köylerini terk edip batı illerine yerleşen çiftçiler, sağlanan huzur ortamı ile birlikte köylerine dönmeye başladı.

Can güvenliği sorunu yaşamayan çiftçiler, GAP ile gelen suyu da kullanarak alternatif ürünlere yöneldi. Can güvenliği nedeni ile yılda birkaç kez ürün alabilecekleri tarlalarından bir kez mahsul kaldırabilen çiftçiler, farklı ürünlere yönelerek bir dönemde birden fazla mahsul kaldırabilecek.

ÜRETİM İKİ KATINA ÇIKTI

Konu ile ilgili İHA muharibine açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, pamuk ürününün bölgenin kalkınması açısından çok önemli bir tarım girdisi olduğunu söyledi.

Geçmiş yıllarda bu bölgede mercimek, arpa ve benzeri bitkilerin ağırlıkla ekildiğini belirten Delil, “Ama suyun gelmesi ile birlikte mercimek ve arpa kısmen azaldı bunun yanında pamuk mısır ve sulu buğday ekimleri başladı.

Bu bölgelerde eğer ki bizim kanallarımız biterse, GAP'ın kanalları biterse ve çiftçilerimizin yeraltı enerjisiyle kullandıkları enerjiye yani valtojda bir indirime gidilirse GAP'ta üretim bayağı bir gelişecek ve bölge Türkiye'nin üretiminin yüzde 50'ini değil yüzde 70'ini yetiştirebilecek. Mazot, gübre ilaç gibi fiyatların biraz daha düşmesi, biraz daha aşağıya çekilmesi çiftçiyi bir nebze de olsa rahatlatacaktır. Dolayısıyla çiftçi bu girdiler aşağı çekildiği takdirde üretimi iki katına çıkartmış olacak ve üretim seviyesini de en üst noktaya çıkaracaktır” dedi.

HUZUR ORTAMININ ETKİSİNİ GÖRÜYORUZ

Bölgede huzur olunca çiftçinin refah seviyesinin de yükseldiğini belirten Delil, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şu anda biz Diyarbakır'da alternatif ürünlere geçtik. Soğan, patlıcan, domates, salatalık, marol biz çok çeşitliliğe geçtik. Alternatif ürünlerimiz gelişti. Bölgede huzur olunca insanlar işini gücünü daha fazla arttırdı. Diyarbakır bölgesindeki kırsal alanda birçok çiftçimiz köyüne gidemiyordu. Biz bundan önceki dönemlerde köye dönüş projesi adı altında bir proje de yaptık. Şu anda insanlar köylerine dönebiliyorlar. En azından huzur seviyesi oluştu. Ve insanlarımız şu anda köylerine gidiyorlar ve üretim yapmaya başlıyorlar. Biz bunun etkisini görüyoruz. Oda olarak, daha önce gelmeyen kırsaldaki yerleşim yerlerine bir kısım çiftçinin gelişi var, bu önemli bir noktadır. Sulu tarım yaptığımız zaman alternatif ürünümüz oluştu burada. Su olunca alternatif ürünlerimiz olacak, bu ürünlerimiz de çoğaldı diyebiliriz.”
Kaynak: İHA