TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu

Komisyonda Silopi'de, iki çocuğun ölümüne neden olan panzer kazasına ilişkin inceleme raporu görüşüldü Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Çakıcı:'Keşke terör bitse de biz de panzerleri çeksek. Yani siyasi irademiz ne der bilmiyorum ama onun haricinde, bizim şu anda güvenlik konseptimizde olmazsa olmazımız'

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Adem Çakıcı, 'Keşke terör bitse de biz de panzerleri çeksek. Yani siyasi irademiz ne der bilmiyorum ama onun haricinde, bizim şu anda güvenlik konseptimizde olmazsa olmazımız.' dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu başkanlığında toplandı.

Yeneroğlu, komisyona yapılan başvurulardan 8 bin 138'i üzerinde gerekli işlemlerin yapıldığını belirterek, konularına göre memuriyete ilişkin 4 bin 36, cezaevlerine ilişkin 2 bin 575, yargıya ilişkin bin 895, yasal düzenlemeler nedeniyle 338, eğitimle ilgili 125, çeşitli sorunlara ilişkin 624 başvurunun gerçekleştiğini ve 214 yerinde inceleme talebinde bulunulduğunu aktardı.

Komisyonun, kötü muamele ve işkence iddiaları üzerine 60 dosya hakkında ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Yeneroğlu, ayrıca komisyona başvuru olmaksızın, kamuoyunda, basın-yayın organlarında, sosyal medyada dikkati çeken bir takım kötü muamele iddialarına ilişkin de 12 vakayla ilgili suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi.

Komisyon toplantısında, Silopi'de polis panzerinin karıştığı ve iki çocuğun yaşamını yitirdiği kazayla ilgili hazırlanan inceleme raporu görüşüldü.

AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, soruşturmaların kamuoyuna çok daha iyi anlatılması gerektiğini vurgulayarak ilgili bütün taraflarla görüşmelerinin ardından Silopi'deki olayın nedenleri konusunda bilgilere sahip olduklarını belirtti.

Kaza sonrasında, panzeri kullanan polis memurunun araçtan inerek hastaneyi aradığını, polis memuru da hastaneye gittikten sonra olaya karışan panzerin kaza yerinden çekildiğini ifade eden Benli, Cumhuriyet Savcısıyla yapılan görüşmede, olay yerine gitmesinden önce panzerin çekilmesine kızdığını ancak panzerin çekilmesinin soruşturma dosyasını olumsuz etkilemediğini ve delillerin kaybolmasına sebebiyet vermediğini dile getirdiğini aktardı.

- 'Olayda herhangi bir kasıt yok'

Benli, 'Polis memurunun iddiası ve dosyadaki diğer kişilerin beyanlarından çıkan sonuç, olayda herhangi bir kasıt olmadığı yönünde. Aile de zaten kasıt olduğuna inanmıyor.' diye konuştu.

Komisyon olarak, kazaya karışan polis memurunun, panzer kullanma konusunda gerekli eğitiminin bulunmadığını tespit ettiklerini ifade eden Benli, bütün illerde zırhlı araç kullanan polis memurlarının eğitiminin bir an önce sağlanması gerektiğini kaydetti.

Polis memurunun kanında herhangi bir promile rastlanmadığını aktaran Benli, Türkiye'de bulunan bütün panzerlerin denetiminin yapılması ve ekstra incelemede bulunulması gerektiğini dile getirdi.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, dün de başka bir panzer kazasında bir kadının hayatını kaybettiğini anımsatarak, panzerle ilgili olarak gerekli incelemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Başaran, panzerlerin şehir içinde çok hızlı gittiklerine ilişkin şikayetlerin kendilerine ulaştığını da aktardı.

MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, komisyonun bölgede yaptığı incelemenin olumlu sonuçlar doğurduğunu belirterek, ilgili tarafların dinlenildiğini anlattı.

AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, kazada bir kasıt olmadığını ancak bir ihmalin söz konusu olduğunu ifade etti.

- 'Keşke terör bitse de biz de panzerleri çeksek'

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Adem Çakıcı ise bu tür kazaları ve üzücü konuları yaşamamayı dilediklerini söyleyerek, müfettişlerin bölgede idari inceleme yaptıklarını ve raporun önümüzdeki günlerde kendilerine sunulacağını aktardı.

Görev başındaki bir polisin alkollü olma ihtimalini ise yüzde sıfır olarak kabul ettiklerinin altını çizen Çakıcı, bu söylentinin kargaşa çıkarmak isteyenlerce gündeme getirildiğine dikkati çekti.

Panzer şoförlerinin E sınıfı ehliyetlerinin bulunduğunu ifade eden Çakıcı, panzerleri teslim almadan önce yetkili firmalarca panzer kullanacak polis memurlarına eğitim verildiğini, bunun dışında Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde ikinci bir eğitimin verildiğini vurguladı.

Şu ana kadar 28 bin 403 polis memurunun panzer eğitim aldığını bildiren Çakıcı, Silopi'de de 2 eğitimli personellerinin bulunduğunu ifade etti.

Kazaya karışan polis memurunun ise gerekli eğitiminin bulunmamasına karşın 8-9 aydır panzer kullandığını aktaran Çakıcı, ancak kazanın meydana geldiği yol ve evin konumunun da panzeri durdurma imkanı açısından sorunlu olduğunu dile getirdi.

Panzerlerin, terör olaylarında güvenlik güçlerine koruma sağladığına dikkati çeken Çakıcı, 'Keşke terör bitse de biz de panzerleri çeksek. Yani siyasi irademiz ne der bilmiyorum ama onun haricinde, bizim şu anda güvenlik konseptimizde olmazsa olmazımız.' dedi.

Panzerlerin periyodik bakımlarının yaptırıldığını anlatan Çakıcı, savunma sanayi geliştikçe eski panzerleri bırakmaya çalıştıklarını söyledi.

Panzer kullanan polis memurlarına şehir içinde hız limitlerini aşmamaları uyarısında bulunduklarını belirten Çakıcı, Silopi'deki kazada da herhangi bir kasıt olmadığını kaydetti.

Silopi İnceleme Raporu, konuşmaların ardından yapılan oylamayla kabul edildi.

Kaynak: AA