TBMM Başkanı Kahraman, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Cuburi İle Görüştü

Kahraman:'Irak'ın toprak bütünlüğünün devamı elzemiyettir. Bölgede istikrarsızlık olsun diye gayret gösterenler var' Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Cuburi: 'Biz Irak'ın parçalanmasına, bölünmesine ve Irak'a kötülük getirebilecek her türlü girişime karşıyız'

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Irak'ın toprak bütünlüğünün devamının elzem olduğunu belirterek, bölgede istikrarsızlık olsun diye gayret gösterenler bulunduğuna işaret etti.

Kahraman, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Selim Cuburi ile Meclis'te bir araya geldi.

İsmail Kahraman, yaptığı konuşmada, 'Irak'ın toprak bütünlüğünün devamı elzemiyettir.' diyerek, bölgede istikrarsızlık olsun diye gayret gösterenlerin olduğunu vurguladı.

TBMM Başkanı Kahraman, 'Problemlerin hiçbiri çözülmez değildir. Yeter ki iyi niyetle müzakereye başlansın, konuşulsun. Konuşmak en güzel reçetedir. Bir mazi birliğimiz var. Yıllara sari dostluğumuz var. Oynanan uluslararası bir oyundur. Bu oyuna gelmeyeceğiz inşallah.' diye konuştu.

15 Temmuz'da Türkiye'de de bir oyunun sahnelenmek istendiğini belirten Kahraman, darbe girişiminin kısa bir zamanda bertaraf edildiğini ve 20 saat içinde ülkede hayatın normale döndüğünü anımsattı.

Kahraman, 'Cumhurbaşkanımızın halkı meydanlara çağırması ve halkın Cumhurbaşkanı'na karşı olan itimadı, bu çağrıya cevap vermesiyle halk bir bütünlük halinde darbecilere ve darbe fikrine karşı çıktı.' dedi.

Darbe girişimi sırasında TBMM'de oturumun sabaha kadar devam ettiğini ve siyasi partilerin bir araya geldiğini anlatan Kahraman, şöyle devam etti:

'Millet demokrasinin yanında, diktanın karşısında oldu. Daha önceki darbe teşebbüslerini ve darbeleri biliyorum. Silahlı güç bir bildiri okuyor, geliyor idareye el koyuyor. 15 Temmuz, bu tip hareketlerin de sonu olmuş oldu. Bundan böyle Türkiye'de bir darbe meselesi bitmiştir. Bu karışıklığı organize edenler, geri kalan diğer terör unsurlarını hareke geçirtiyorlar. Terörist hareketler bizim yaptığımız tedbirlerle hemen hemen kısa bir zamanda bertaraf edilecektir. Terörün önlenmesi bütün devletlerin ortak gayretiyle olur. Tek bir devletin meselesi değil, insanlık meselesidir. Sizdeki gelişmeleri yakından takip ettik. İnşallah bir netice alınacak.'

Meclis Başkanı olarak ilk dış ziyaretini Bağdat'a gerçekleştirdiğini, burada yakın ilgi ve kardeşlik gördüğünü hatırlatan Kahraman, ancak Bağdat'ın durumunu gördüğünde ise çok üzüldüğünü söyledi.

-'DEAŞ'a, PKK'ya, bütün teröristlere karşıyız'

Cuburi ise bölgenin hassas bir dönemden geçtiğini belirterek, istikrar ve barışın hakim olmasını, görüş ayrılıklarının giderilmesini istediklerini dile getirdi.

Son günlerdeki gelişmelerin kendilerini kaygılandırdığını ifade eden Cuburi, 'Bazı sorunlar nedeniyle kardeşler, dostlar arasında sorunlar meydana gelmiştir. Bize düşen görev, bu sorunların giderilmesi için var gücümüzle çaba harcamak, söz birliği yaparak bunları ortadan kaldırmak olmalıdır.' diye konuştu.

Irak'ta ise teröristlere karşı bir zaferin arifesinde olduklarını anlatan Cuburi, şunları kaydetti:

'Bizim için önemli olan, bu zaferi elde ettikten sonra Irak'ta bütün Irak halkını temsil eden mezheplerin, etnik grupların, bütün Irak halkının birlikte hareket etmesi, Iraklılar arasındaki birliğin sağlanması olacaktır. Biz aslında birlikten yanayız. Bütün tutumlarımız hep birlikten yana olmuştur. Biz Irak'ın parçalanmasına, bölünmesine ve Irak'a kötülük getirebilecek her türlü girişime karşıyız. Aynı zamanda bütün şiddet olaylarına karşı olduğumuzu burada bir kez daha belirtmek istiyorum. Biz, DEAŞ'a, PKK'ya, bütün teröristlere karşıyız. Biz aynı zamanda her kim elinde silah tutup da sivilleri öldürmeye kalkışırsa onlara da karşıyız.'

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için çaba harcamaya istekli olduklarını belirten Cuburi, iki ülke arasındaki sorunların da diyalog ve karşılıklı saygı çerçevesinde, Türkiye ve Irak'ın çıkarlarına uygun şekilde çözülmesi gerektiğini söyledi.

Cuburi, Türkiye'nin Iraklı göçmenler konusunda yaptıklarını da takdirle karşıladıklarını belirtti.
Kaynak: AA