Sarıca Paşa Camii'nin Onarımı Tamamlandı

Edirne’nin tarihi değerlerinden biri olan Sarıca Paşa Camii 16 Haziran günü kılınacak ilk Cuma namazıyla tekrar ibadete açılacak.

Eski Devlet Hastanesi bitişiğindeki Sarıca Paşa Camii’nde Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon çalışmaları sona erdi. Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, camide gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Güneren, "1458 yılında inşa edilmiş olan camimizde geniş kapsamlı bir faaliyet gerçekleştirdik. Kubbe ve minarenin kurşun örtüleri değişti. Kubbede önceden eklenmiş bir beton tabaka vardı, bu kaldırıldı. Minber, mihrap, elektrik tesisatı yenilendi. Ahşap döşemeler, kapı ve pencereler yapıldı. Bina dış cephesinde ve minarede tuğla ve taş kısımların gerekli görülen yerlerinde tadilat gerçekleştirilerek dış cephe tamamen elden geçirildi. Caminin alanında olmakla birlikte hastane bahçesinde ve yolda kalan bölümler de yapılan proje revizyonlarıyla cami bahçesine dahil edildi, buraya elzem olan tuvalet ve abdesthane inşa edildi. Önemli tarihi kişiliklerin de bulunduğu haziredeki mezarların konservasyonu ve bahçe duvarı yenilemesi sonucunda bu eserimizin de onarımını tamamlamış olduk" dedi.

Güneren, caminin içi ve dışıyla her bir noktasının elden geçtiğini belirterek, "16 Haziran günü ilk Cuma namazıyla tekrar Sarıca Paşa Camii ibadete açılıyor. Ramazan ayının içerisinde onarımı tamamlamış olmamız da bizim için ayrı bir mutluluk" diye konuştu.

Caminin banisi Sarıca Paşa, Fatih Sultan Mehmet döneminde ikinci vezirlik yaptı. Kare planlı ve tek kubbeli caminin yanında tek şerefeli bir minare bulunuyor. Sarıca Paşa Camii’ni önemli kılan niteliklerinden biri 2’nci Viyana Kuşatmasını gerçekleştiren ve başarısız olması üzerine 1683 yılında idam edilen Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın mezarının cami haziresinde bulunmasıdır. Cami, özellikle Merzifon kökenli halkın bu nedenle yoğun ilgisini çekiyor. Ayrıca Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ile aynı dönemde yaşamış Osmanlı dönemi vezirlerinden Melek İbrahim Paşa’nın mezarı da aynı yerde bulunuyor.

Projeleri hazırlanarak Koruma Kurulu onayları alınan camideki onarım 2016 yılı başında başlamıştı.
Kaynak: İHA