Sakarya'daki FETÖ/PDY Davası

Haklarında 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan dava açılan, aralarında öğretmen, esnaf ve çiftçiler ile 4 eski emniyet mensubunun bulunduğu 6'sı tutuklu 44 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 6'sı tutuklu 44 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesince, özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, 4 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

Söz verilen tutuksuz sanık öğretmen M.S.Ü, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Kocaali Eğitim Gönüllüleri Derneğine üye olduğunu ve derneğin gündemlerine ilişkin düzenlenen toplantılara katıldığını söyledi.

M.S.Ü, 2003 yılında Bank Asya'da hesap açtığını belirterek, 17-25 Aralık sürecinden sonra talimatla para yatırmadığını savundu.

Diğer tutuksuz sanıklardan esnaf M.K, aynı davada tutuksuz yargılanan ağabeyi Y.K ile Kocaali'de esnaflık yaptığını ancak 8 ay önce iflas ettiğini kaydetti.

Derneğe üye olduğunu hatırlamadığını öne süren M.K, dernek binasına çay içmeye dahi gitmediğini iddia etti.

İlçede esnaflık yaptığı zamanlarda kendisine gelen gazete dağıtıcısı vasıtasıyla Zaman gazetesine ve Sızıntı dergisine abone olduğuna anlatan M.K, '17-25 Aralık sürecinden sonra tepki gösterdim. Aboneliklerimi iptal ettirdim. Buna rağmen gazete ve dergi gelmeye devam etti. Parasını istemeye geldiler vermedim. Böyle birkaç ay devam etti sonra kesildi.' diye konuştu.

Dernek üyesi diğer tutuksuz sanıklardan öğretmen M.T. ise 2006 yılında Kocaali'ye geldiğini ve iki yıl sonra Bursa'ya tayin olduğunu, sonrasında da ilçeye hiç uğramadığını anlattı.

Derneğin halka açık olarak gerçekleştirilen kutlu doğum haftası etkinliklerine ve öğretmenler günü faaliyetlerine katıldığını belirten M.T, 2014 Ocak'ta özlük haklarının daha iyi savunulması için Aktif-Sen'e üye olduğunu aktardı.

Üzerine atılı suçlamaları reddeden M.T, FETÖ'nün terör örgütü olduğunu kabul ettiğini belirterek, beraatini talep etti.

Diğer tutuksuz sanıklar da savunmalarında, suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istedi.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarına erteledi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) kapatılan, aralarında Kocaali Eğitim Gönüllüleri Derneği üyesi öğretmen, esnaf ve çiftçiler ile 4 eski emniyet mensubunun da bulunduğu 44 sanık hakkında 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan 7 yıl 6 aydan on beşer yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamede ayrıca emniyet mensubu sanıklar hakkında 'anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Kocaali Eğitim Gönüllüleri Derneğinin 23 Temmuz 2016'da KHK ile FETÖ/PDY ile bağlantısı ve irtibatı nedeniyle kapatıldığı ve dernekte arama yapıldığı belirtilen iddianamede, aramada FETÖ/PDY'nin finans ayağında bulunan, örgütün adam kazanma ve propaganda amacıyla kullandığı birçok kitap, dergi, gazete ve doküman ele geçirildiği kaydedildi.

İddianamede, Kocaali ilçesine ait 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimine ilişkin sandık sonuç tutanaklarının ele geçirilmesiyle derneğin kuruluş amacı dışında faaliyette bulunduğunun belirlendiği belirtilerek, sanıkların eylem, strateji ve amacı doğrultusunda 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütü' ile süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk arz eden organik bağlantı içerisinde bulundukları ve bu şekilde örgütün hiyerarşik yapısına dahil olarak üzerilerine atılı suçları işlediklerinin anlaşıldığı ifade edildi.
Kaynak: AA