Öz Taşıma-İş Sendikasından Basın Mensuplarına İftar

HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı Öz Taşıma-İş Sendikası, yeni Genel Merkez binasında basın mensuplarına iftar verdi. Bu iftarların geleneksel hale gelerek her yıl tekrar edeceğini belirten Öz Taşıma-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, “Yeni binamızda siz değerli basın mensuplarımızla sık sık bir araya geleceğiz. Sendikamızın kapısı sizlere her zaman açık” dedi.

Öz Taşıma-İş Sendikasından Basın Mensuplarına İftar
Basın mensuplarına verilen iftarda konuşan Öz Taşıma-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, oturmak gibi bir lükse sahip olmadıklarını belirterek, “Çok koşmamız lazım ve daha çok üye yapmamız lazım. Sendika olarak 23 bin üyemizi aktif oldukları herhangi bir sendikanın örgütlü olduğu bir iş yerinden almadık. Üyelerimizin hepsi daha önce farklı sendikalara üye olmuş, sözleşme yapmış ancak üye oldukları sendikalar yetkilerini kaybedince üç-beş yıldır sendikasız kalmış çalışanlardan oluşuyor. Tüm üye arkadaşlarımıza değer vererek, onların ayaklarına giderek üye yapıyor, kendimizi anlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Taşeron konusu kanayan bir yara”

Toruntay, iftara katılan gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Taşeron konusunun ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Toruntay, “Taşeron meselesi uzun yıllardır Türkiye’nin kanayan yarası. Ciddi anlamda çözüm bulunması gerektiğine inandığımız ve bu konuda uzun uğraşlar verdiğimiz bir mesele. HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Taşıma-İş Sendikası Genel Başkanı olarak konfederasyonumuzun birçok toplantılarında taşeron meselesi ile alakalı düşüncelerimizi dile getirdik, getirmeye de devam ediyoruz. Bir çerçeve içerisinde anlaşması üzerinde ısrar ettik, ancak şu ana kadar bu kabul görmedi. Fakat son 1,5-2 yıldır işçi, emekçi kardeşlerimiz en azından toplu iş sözleşmeleri kapsamında haklarını alabiliyor. Sözleşmesi çıkan 600-700 bin civarında bir taşeron çalışanımız var. En azından onların bu toplu iş sözleşmelerinden yararlanmış olmaları bizleri mutlu ediyor. Fakat geriye yine 1-1,5 milyon taşeron işçimiz kalıyor. Buna da bir çözüm bulunması gerekiyor. Hükümetle görüşmemizi yaptık. İnşallah bir aksaklık olmaz ve verilen sözler yerine getirilirse bu yılın sonuna doğru daha güzel bir sonuç çıkacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Son günlerde gündemi bir hayli meşgul eden kıdem tazminatı konusuna da değinen Toruntay, “Kıdem tazminatı konusuna da bir an önce çözüm bulunması gerekiyor. Bu yıl içerisinde iyi bir sonuca bağlanacağı yönünde umudumuz var. Ancak görüyoruz ki son 15-20 gündür bu konu biraz soğutulup geri plana atılıyor. Umarım böyle bir şey olmaz ve çözüme kavuşur” değerlendirmesinde bulundu.

“Kıdem tazminatı yasamıza göre de var, dinimize göre de”

Cübbeli Ahmet Hoca’nın kıdem tazminatının caiz olmadığı ile ilgili açıklamalarının sorulması üzerine Toruntay, şunları söyledi:

“Geçmişte buna benzer çok tartışmalar vardı. Herkesin kendine göre bildiği var, herkese saygı duyuyoruz, ancak benim çıkıp dinle ilgili bir şey söylememem yerine sendika ile ilgili konuşup, ona göre hareket etmem lazım. Hoca kıdem tazminatı yok gibi şeyler söylemiş, bir köşe yazısında okudum. Ancak kıdem tazminatı var. Bu yasamıza göre de var, dinimize göre de var. Bunu hoca neye göre demiş bilmiyorum.”

“Davaların takipçisi olacağız”

HAK-İŞ Konfederasyonunun FETÖ davasına müdahil olma talebi hakkında Öz Taşıma-İş Sendikasının nasıl bir tutum içinde olduğunun sorulması üzerine de Toruntay, “Konfederasyonumuzun liderliğinde biz de bu davanın takipçisiyiz. Davaların görüldüğü adliye önlerinde nöbetimizi sürdürüyoruz. Konfederasyonumuza bağlı her sendikamız bir gün nöbetçi oluyor. Tabi burada sadece bizler yokuz, çeşitli STK’lar var, vatandaşlarımız var, partililer var. Biz konfederasyonumuzun öncülüğünde Ankara’da görülen davaları her gün takip edeceğiz” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA