Kıbrıs Müzakereleri

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide: 'Müzakerelere zemin yapmaya çalışacağımız, tarafların pozisyon ve görüşlerinden oluşacak belge kesinlikle bir BM önerisi olmayacak' '(Cenevre'de) Bulunduğumuz süre içerisinde bütün konuların masada olacak ve birbirleriyle bağlantılı şekilde ele alınacak'.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, 28 Haziran'da İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayacak Kıbrıs Konferansı öncesi taraflar arasında hazırlancak ortak belgenin bir BM önerisi olmayacağını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı Lefkoşa'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ziyaret eden Eide, yaklaşık 3 saat süren görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, 'Müzakerelere zemin yapmaya çalışacağımız, tarafların pozisyon ve görüşlerinden oluşacak belge kesinlikle bir BM önerisi olmayacak.' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile yararlı bir görüşme yaptıklarını ifade eden Eide, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in liderlerle 4 Haziran'da New York’ta önemli bir görüşme yaptığını hatırlatırken, iki liderin, toplantıdan sonra yapılan ortak açıklamada da dile getirildiği gibi, çözümlenmemiş konuları ele alıp çözmek amacıyla Kıbrıs Konferansı'nın yeniden toplanması için Cenevre’ye gitme konusunda anlaştıklarını kaydetti.

- 'Gerekli görüldüğü takdirde konferans uzayabilir'

Cenevre'de başlayacak konferansın tarafların gerekli görmesi halinde uzatılabileceğine işaret eden Eide, şu an için Cenevre'de yapılacak Kıbrıs Konferansı'nın birkaç hafta sürmesinin planlandığını, tarafların konferansa iyi hazırlanacağını umdukalarını vurguladı.

Eide, sürecin başarıyla sonuçlanması için garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin yanı sıra gözlemci olarak AB ve BM ile yaptığı yoğun görüşmelerde ciddi bir kararlılık gördüğünü söyledi.

- 'Bütün konular masada olacak'

Cenevre'de bulundukları süre içerisinde bütün konuların masada olacağını ve birbirleriyle bağlantılı şekilde ele alınacağını kaydeden BM temsilcisi Eide, sürecin zor olacağını, ancak kolay çözüm olmadığını dile getirdi.

Eide, hazırlanacak ortak belgenin, güvenlik ve garantilerle ilgili tüm tarafların katıldığı teknik düzeydeki Mont Pelerin toplantısındaki kararların yanı sıra garantör ülkeler ve AB ile yaptığı görüşmelere dayanacağını belirtti.

- 'Belge kesinlikle bir BM önerisi olmayacak'

“Müzakerelere zemin yapmaya çalışacağımız, tarafların pozisyon ve görüşlerinden oluşacak belge kesinlikle bir BM önerisi olmayacak.' diyen Eide, “O belgede Kıbrıs probleminin çözümünü bulmayacaksınız, çünkü müzakereler başlamadan müzakere edecek değiliz. Her iki taraf da bunu istemediğini ve müzakerelerin Cenevre’de devam etmesini istediklerini çok açık bir şekilde ortaya koydu. Ancak boş bir odaya toplanıp nereden başlayacağımızı sormaktansa nereden başlayacağımızı bulmaya ve bu konuda argüman geliştirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

- 'Çözüm olabileceğini düşünüyorum'

Eide, Ada'nın uzun yıllardır bölünmüş olmasına rağmen hala çözümün olabileceğini düşündüğünü belirterek, taraflardan beklentilerinin, vizyon, kararlılık, istek ve liderlik olduğunu söyledi.

Tarafların kendi gerçekleri dışında da gerçeklerin olduğuna saygı duyması gerektiğini ifade eden Eide, bir tarafa arzuladığı güveni sağlarken, karşı tarafta da güvensizlik yaratmayacak bir çalışma yöntemi ve üslubunun bulunması gerektiğini savundu.

Kendisinin bu süreç boyunca Kıbrıs’ta olacağını ve sürekli taraflarla görüşeceğini söyleyen Eide, taraflar arasında ortak belge oluştuğunda, Cenevre'de yapılacak konferansın pratik yönlerine odaklanacağını sözlerine ekledi.

BM, 9 Haziran'da aldığı kararla, Kıbrıs müzakerelerinin KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis'in yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile gözlemci olarak AB'nin katılımıyla 28 Haziran'da Cenevre'de tekrar başlayacağını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin arabuluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler, 'Ekonomi', 'Avrupa Birliği'
, 'Mülkiyet'
, 'Yönetim-Güç Paylaşımı'
, 'Toprak' ile 'Güvenlik ve Garantiler

' olmak üzere altı temel başlıktan oluşuyor.
Kaynak: AA