İtalya Senatosu'da Göçmen Çocuklarına Vatandaşlık Hakkı Tartışması

Senato'da görüşülen İtalya’da doğan göçmen çocuklarına vatandaşlık hakkı verilmesini düzenleyen yasa tasarısı üzerindeki ilk tur görüşmeleri sırasında aşırı sağcı senatörlerin protestosu nedeniyle kavga çıktı Hükümet sıralarına sıçrayan kavga sırasında düşen Eğitim Bakanı Fedeli revire kaldırılırken, senatonun dışında da polis aşırı sağcı gruba müdahale etti.

ROMA – İtalya’da bugün Senato'nun gündemine gelen, ülkede doğan göçmen çocuklarına doğrudan vatandaşlık verilmesi hakkını sağlayan yasa tasarısı üzerindeki ilk tur görüşmeleri, aşırı sağcıların itirazları sebebiyle olaylı geçti.

Latince ismiyle “Jus soli” olarak bilinen, “doğuştan vatandaşlık” anlamına gelen ve ABD, Kanada gibi ülkelerde doğan çocuklara tanınan hak, bugün İtalya’nın bir numaralı gündem maddesi oldu.

Koalisyon iktidarının büyük ortağı Demokrat Partinin (PD) iki yıl kadar önce Temsilciler Meclisinden geçirdiği ve bugün de Senato Genel Kuruluna getirdiği, İtalya’da uzun süredir yasal oturum izniyle ikamet eden göçmenlerin, ülke topraklarında doğan çocuklarına doğrudan İtalyan vatandaşlığı verilmesini düzenleyen tasarının görüşmeleri olaylı geçti.

- Aşırı sağcı senatörlerden protesto

Genel Kuruldaki görüşmeler, aşırı sağcı Kuzey Birliği Partili (LN) senatörlerin protestosu nedeniyle bölündü.

LN’li senatörler, “Jus Soli’ye hayır”, “Önce İtalyanlar” ve “İşgale dur de” gibi dövizleri açarak genel kurulda eylem yaparken, buna izin vermeyen parlamento görevlileriyle aralarında tartışma çıktı.

Tartışma, hükümet sıralarına sıçraması ve diğer parlamenterlerin de araya girmesiyle kavgaya dönüşürken, bu esnada düşen Eğitim Bakanı Valeria Fedeli, senato revirine kaldırıldı. Fedeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada iyi olduğunu belirterek, destek mesajları için teşekkür etti.

- Polisten tazyikli suyla müdahale

Senatoda tartışmalar yaşanırken, dışarıda da aşırı sağ örgüt 'Casapound' tasarıyı protesto eden miting düzenlendi. Mitingde aşırı sağcılarla polis arasında arbede çıkarken, polis göstericilere tazyikli suyla müdahale etti.

La Repubblica gazetesinin haberine göre, ülkede bulunan 1 milyondan fazla göçmen çocuğun 4’te 3’ü İtalya topraklarında dünyaya geldi.

Tasarı üzerindeki görüşmeler, 20 Haziran’a ertelendi.
Kaynak: AA