İRAM'dan 'Ruhani'nin Yeni Dönemi' Raporu

İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) tarafından hazırlanan 'Ruhani'nin Yeni Dönemi' raporu kamuoyu ile paylaşıldı.

İran Araştırma Merkezi (İRAM), ikinci kez seçilen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi bekleyen iç ve dış sorunları ele alan bir rapor yayımladı.

''Ruhani'nin Yeni Dönemi'' başlıklı, 23 sayfadan oluşan raporda, Ruhani’nin önümüzdeki dönemde takip edeceği olası politikaları, ülke içindeki siyasi dengeler ve uluslararası konjonktür bağlamında değerlendiriliyor.

Raporda Cumhurbaşkanı Ruhani'nin dini lider ile ilişkileri, ABD ve Batı ile ilişkiler, nükleer anlaşmanın geleceği, Suudi Arabistan ile Körfez ilişkileri ve İran-Türkiye ilişkileri ana başlıklar halinde ele alınıyor.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile Ruhani arasında dönem dönem anlaşmazlıkların yaşandığına dikkat çekilen raporda, İran'da cumhurbaşkanlarının yetkilerinin oldukça sınırlı olduğu ve ülkedeki siyasi organların yüzde 20'sine hükmedebildiği hatırlatılıyor.

Gelecek dönemde de İran içindeki siyasi meseleler sebebiyle Ruhani ve Hamaney arasında sürtüşmelerin yaşanmasının muhtemel olduğuna dikkati çekilen raporda, Ruhani'nin, iç politikada Devrim Muhafızları, dış politikada ise Trump yönetimi ile karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.

Raporda, Ortadoğu’da İran’ı dengeleyebilecek kapasiteye sahip Türkiye’nin güvenlik kaygılarının ciddiye alınmamasının, Ankara ile Tahran’ın yakınlaşmasının önünü açabileceği belirtiliyor.

'Ruhani'nin ikinci dönemini, Trump'ın küresel ve bölgesel politikalarının şekillendireceği' vurgulanan raporda, Obama döneminin politikalarıyla şekillenen Ruhani'nin ilk döneminin Trump dönemi ile birlikte değişime uğramasının beklendiğinin altı çizildi.

Raporda, 'İran’ın Ruhani’nin ikinci döneminde yukarıda aktarılan veriler ışığında hem küresel hem de bölgesel olarak eş zamanlı baskı altına alınacağı anlaşılmaktadır. İran’ın küresel çapta Rusya ve Avrupa ülkeleri ile iş birliği yaparak üzerindeki baskıyı azaltmaya çalışırken, bölgesel olarak Türkiye’ye yanaşmaya çalışması sürpriz olmayacaktır' değerlendirmesine yer verildi.
Kaynak: AA